Robot afslører brystkræft med 99% nøjagtighed

En ny kunstig intelligent overgår lægers evner med længder. Den har lært sig selv at arbejde 30 gange hurtigere end mennesker og med en minimal fejlmargen, når det kommer til at diagnosticere brystkræft.

30. september 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

Ny teknik rammer rigtigt 99 gange ud af 100.

Forskere fra Houston Methodist Research Institute har skabt en kunstig intelligens, der er uhyre præcis til at spotte brystkræft.

Stephen Wong, der står bag undersøgelsen, siger til Science Daily, at softwaren er bygget til løbende at blive klogere, og at den kan kværne millioner af journaler på ganske kort tid.

På den måde kan den kunstige intelligens ved at sammenligne med et kæmpe bagkatalog af både forskning og tidligere kræftprøver bedre fastslå, om kvinders mammografier afslører enten kræft eller risiko for kræft.

30 gange hurtigere

Ved at analysere og samkøre både lægernes journalnotater, forskning og patientens personlige sygehistorie kan softwaren nu diagnosticere brystkræft med 99% nøjagtighed.

Det er 20 gange mere præcist, end hvad læger af kød og blod er i stand til.

I det seneste forsøg prøvede forskerne softwaren på 500 brystkræftspatienter, og på få timer havde den kunstige intelligens identificeret alle kvindernes specifikke undergrupper af kræft – 30 gange hurtigere end lægerne.

Hvernaden bliver skræmte

Mammografier er en meget anvendt metode til at spotte brystkræft i mange lande. Men metoden har også sine mangler, og i USA får hveranden kvinde efter en prøve at vide, at de måske har kræft.

Det nye teknik skal også forhindre, at et stort antal kvinder bliver kaldt ind til opfølgende biopsier, som ikke er nødvendige, fordi lægerne har en ubegrundet mistanke om kræft.

Måske er du interesseret i ...

Læs også