Blind mand kan se ved at tunge-klikke

Daniel Kish siger at synet ikke sidder i øjnene, men i hjernen. Den 47-årige mand har været blind stort set hele sit liv, men han orienterer sig ved ekkolokalisering.

11. juli 2013 af Michael Finkel

Det, Daniel Kish så elegant behersker, er så utroligt, at det får en til at tænke på, hvor stort et uudnyttet potentiale menneskets krop har.

Daniel Kish blev født med kræft i øjnenes nethinde, og for at redde hans liv blev begge hans øjne opereret væk, da han var 13 måneder gammel. Han begyndte hurtigt derefter at lave en klikkende lyd med sin tunge.

Det virkede, som om det hjalp ham med at finde rundt. I dag er han 47 år og bevæger sig rundt primært ved hjælp af ekkolokalisering. Som en flagermus. Han er så god til det, at han kan cykle i trafikken.

Han er leder af World Access for the Blind, som er en velgørende organisation, der underviser andre i kunsten at bruge kliklyde.

Hvordan fungerer ekkolokalisering for mennesker?

Hvert klik med tungen skaber lydbølger. Disse bølger kastes tilbage fra omgivelserne, og jeg hører dem som svage ekkolyde. Min hjerne bearbejder ekkolydene og omdanner dem til dynamiske billeder. Det er som at have en samtale med sine omgivelser.

Hvilke billeder ser du i dit indre, når du klikker?

Hvert klik er som en svag kamerablitz. Jeg skaber et tredimensionalt billede af mine omgivelser. Tæt på kan jeg lokalisere en pæl, der er et par cm tyk. På 5 meters afstand kan jeg genkende biler og buske. Huse kan jeg se på 50 meters afstand.

Hvorfor bruger du så stadig en lang, hvid stok?

Jeg har vanskeligt ved at lokalisere små genstande, der befinder sig lavt i omgivelserne, og fald i niveauet eller huller i vejen.

Hvordan føles det at cykle ved hjælp af ekkolokalisering?

Det er spændende, men det kræver, at man er meget fokuseret og koncentreret på akustikken. Jeg klikker op til to gange pr. sekund, hvilket er meget oftere end normalt.

Er det farligt at udforske verden på denne måde?

På trods af en umættelig appetit på at klatre i alt som barn har jeg aldrig brækket noget.

Hvor stor en udfordring er det at undervise andre i ekkolokalisering?

World Access har undervist næsten 1000 blinde i 30 lande. Mange er overraskede over, hvor hurtigt de ser resultater. Jeg tror, at ekkolokalisering er en latent evne i os. Hjernen synes at have evnen, og den har jeg aktiveret. Synet sidder ikke i øjnene, men i hjernen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også