© Thinkstock

Hvorfor lever kvinder længst?

Er det biologi eller livsstil, der er skyld i, at kvinder i gennemsnit lever længere end mænd?

14. juni 2018

Alderdomsforskerne kender til forskellen på mænds og kvinders levealder ca. 500 år tilbage, da embedsmænd begyndte at notere alderen ved dødsfald. 

Derfor ved vi, at det ikke kun er et resultat af vores moderne livsstil, når kvinder i dag lever længere end mænd. 

Kønshormoner hjælper kvinderne

En stor del af årsagen skal findes i forskellen på de mandlige og kvindelige kønshormoner. 

Det mandlige kønshormon hedder testosteron og udvikles i puberteten. Testosteron kædes sammen med udviklingen af vrede, aggressivitet og villigheden til at løbe en risiko. 

Forskerne mener, at netop testosteron er en af grundene til, at flere unge mænd end kvinder fx dør i slagsmål eller kører galt i en bil. 

Senere i livet udsætter testosteron mændene for biologiske farer, der også afkorter deres levealder. 

Hormonet øger nemlig indholdet af kolesterol i blodet, og det fører til flere hjertesygdomme. Østrogen sænker derimod kolesterolniveauet. 

Dyrehunner bliver også gamle

Evolutionsforskere mener, at menneskehunner altid har levet længst – ligesom hunnerne i mange andre dyrearter gør det – fordi det var bedst for artens overlevelse. 

Jo længere en kvinde levede efter at have født sine børn, jo bedre chancer havde børnene for at overleve og vokse op til fuldt udviklede medlemmer af arten. Fædrenes levealder havde ikke nær så stor betydning.

Flyder dit hoved også over med spørgsmål om verden?

Du kan også få svar på en masse andre spørgsmål fra dagligdagen i Illustreret Videnskab.

Og hvis du bestiller et abonnement lige nu, rammer du ind i et stærkt tilbud: To numre af Illustreret Videnskab og et sæt lækre trådløse hovedtelefoner for kun 59,50 kroner.

Måske er du interesseret i ...

Læs også