Virusjægeren Vicki Jensen

Vicki Jensen har dedikeret livet til at udvikle lægemidler og vacciner mod dødbringende virusser.

21. november 2013 af Pat Walters

Vicki Jensen læste Richard Prestons bestseller Farezone 4 om dødelige virus, da hun lige var begyndt på universitetet, og tænkte: Jeg vil også lave det, de gutter laver. Og det gør hun i dag. Den 38-årige forsker arbejder som virolog på laboratoriet Biosafety Level 4 under det statslige amerikanske forskningscenter Integrated Research Facility i Fort Detrick, Maryland. Hendes forskerhold udvikler lægemidler og vacciner mod de mest dødbringende virus, vi kender til.

Hvordan begynder en typisk dag?

Jeg står op og passer på med ikke at drikke for meget kaffe, for på arbejdet skal jeg igennem et syv minutter langt, desinficerende brusebad, før jeg kan komme på toilettet. Og du skal have den lufttætte beskyttelsesdragt af.

Hvordan fungerer den?

Luften kommer ind gennem en slange i siden. Man er altid gjort fast til noget. Og der er overtryk i dragten, så hvis den punkterede, ville luften hurtigt fise ud af den ligesom af en ballon. På den måde bliver alle virus holdt ude. Man hører ikke så meget om ebola længere. Antallet af udbrud er stigende. Men hvis man ser på det samlede antal dødsofre, kan ebola ikke engang sammenlignes med for eksempel influenza. Ikke desto mindre er virussen dødsensfarlig. Og der findes stadig ingen dokumenteret behandling. Så den har fået en del opmærksomhed med hensyn til bioforsvar.

Spredes ebola ikke kun via udveksling af kropsvæsker?

Jo, indtil videre. Vi har set på, om det ville kunne lade sig gøre at overføre den med spraydåse. Ebola, der opfører sig mere ligesom influenza. Så bliver det ikke værre.

Skræmmer det dig at arbejde med noget, der er så farligt?

Ikke rigtigt. Og dog, jeg kan godt blive bange for virus en gang imellem. Men kun i ukontrollerede omgivelser. Da min søn blev født, var han meget syg. Jeg købte et tøjdyr med form som en ebola-virus og lagde det i vuggen. Min mor spurgte, hvad jeg havde gang i. "Det er for at jage de mindre farlige baciller væk," svarede jeg.

Har din søn stadig sit ebola-tøjdyr?

Ja. Han er fem år nu. Han sover med det hver nat.

Måske er du interesseret i ...

Læs også