Fotoreportage: Industrielle vidundere

Toby Smith har siden 2008 fotograferet kraftværker i England. Målet er at vise det komplekse forhold mellem energiproduktion og miljø.

20. juni 2013

Fotoreportage af kraftværker

Snesevis af kraftværker ligger spredt ud i det engelske landskab. "Som så mange andre finder jeg dem mærkeligt smukke: arkitektonisk dragende ikoner fra vores fortid, der afbrænder fossilt brændstof og forurener nutiden," fortæller fotografen Toby Smith. Siden 2008 har han udforsket kraftværkernes dobbelte symbolik ved at fotografere dem om natten i stort format og med lang eksponering for at vise den uendelige produktion, der foregår på kanten af vores landskab – og bevidsthed.

Alle forurenende kraftværker

Før Toby Smith gav sig i kast med denne serie, søgte han efter et tidstypisk emne, der kunne definere ham som fotograf. Det fandt han her, og det faldt desuden godt i spand med andre personlige kundskaber. "For eksempel lavede jeg rekognosceringarbejde i hæren; og selv om jeg aldrig trænger mig ind på privat grund for at få et billede, så trak jeg på den erfaring for at udse mig lokaliteter.

Jeg studerede også engang miljøvidenskab, så det virker på en måde passende, at forurenende strukturer er mit motiv," fortæller han. Alle de kraftværker, Toby Smith har fotograferet i denne serie, er forurenende, men de tjener stadig vores evigt voksende behov. "Mit mål er at belyse det komplekse forhold mellem energiproduktion og miljøet."

Om fotografen

Toby Smith bor i London og er fotograf for Getty Images Repor­tage, som har fokus på miljø og bæredygtighed. Han ud­giver og udstiller sine fotos internationalt.

Måske er du interesseret i ...

Læs også