Skyskraber eller jordskraber?

Vender fremtidens skyskraber på hovedet?

Den omvendte skyskraber – som i stedet graves ned i jorden – er et ambitiøst projekt, som de mexicanske arkitektbrødre Sebastian og Esteban Suarez står bag. Brødrene vil gerne bygge en omvendt 65-etagers bygning i pyramideform på El Zocalo-pladsen i Mexico City. Pladsen – som huser regeringsbygninger og museer – vil derefter fremstå med en 240 x 240 m stor kvadratisk overflade af glas.

Jordskraberen skal bl.a. huse butikker og kontorer, men skal også fungere som et kulturprojekt, der ikke optager plads eller står i vejen for udstillinger, koncerter eller parader på pladsen.

"Vi har været inspireret af de underjordiske parkeringskældre i Paris og andre europæiske storbyer," siger Sebastian Suarez.

"Men vi mener dog, at byggerier i undergrunden kun er en fordel i særlige tilfælde, hvor man gerne vil bevare arkitekturen i gadeplan. Vi tror ikke, fremtidens arkitektur består af jordskrabere. Om ikke andet, så fordi de er for dyre."

For at oplyse alle etagerne i jordskraberen med naturligt lys er det nødvendigt at indsætte kabler af optisk fiber i glasstrukturen og over hele bygningen. Jordskraberen vil også kræve et omfattende ventilationssystem, solide vægge og støttepiller, der kan modstå trykket fra geologiske lag og vand i undergrunden.

"Det ville blive som en åben kløft," siger Sebastian Suarez og fortsætter: "Jordskraberen er stadig kun på projektstadiet. Hvis den realiseres, bliver den del af en ny type arkitektur: bygninger, der både er luksuriøse og usynlige."

Måske er du interesseret i ...

Læs også