Ny teori: Påskeøens stenkolosser "gik"

Hvordan bar beboerne på Påskeøen sig ad med at flytte de berømte stenkolosser? Svaret ligger måske i moai'ernes tykke maver og tunge fodstykker.

22. juni 2012 af National Geographic News

Et af verdens mest sejlivede mysterier har måske fundet et nyt svar. De kæmpestore stenkolosser på Påskeøen har muligvis "gået".

Statuerne på Påskeøen blev transporteret op til 18 km fra det stenbrud, hvor de fleste af dem blev udhugget, uden hjælp fra hjul, kraner eller for den sags skyld store dyr.

Forskere har efterprøvet mange teorier indtil nu og er nået frem til, at øboerne må have brugt en kombination af rullebjælker, reb og slæder af træ. Nu har et par arkæologer lanceret en ny teori, som faktisk støtter folkesagnet, at statuerne "gik".

Arkæologerne mener at statuerne på Påskeøen, der kaldes moai, måske i opretstående position blev flyttet mekanisk i en rokkende bevægelse, udelukkende ved hjælp af muskler og reb.

Se video: Model af statue fra Påskeøen rokker af sted

Terry Hunt fra University of Hawaii og Carl Lipo fra California State University i USA har arbejdet tæt sammen med arkæolog Sergio Rapu, der tilhører den indfødte rapanui-befolkning på Påskeøen, om at udvikle teorien. De har bemærket, at statuerne på grund af deres tykke maver let kunne vippes forover, og at deres tunge, D-formede fodstykker kan have gjort flytteholdet i stand til at rulle og rokke moai'erne fra side til side.

Sidste år viste Terry Hunt og Carl Lipo med et eksperiment finansieret af National Geographic Societys Expeditions Council, at så få som 18 mennesker ved hjælp af tre kraftige reb og en smule øvelse let og relativt hurtigt kunne flytte en 3 m høj og 5 ton tung moai-kopi nogle hundrede meter. Der var ikke brug for ruller.

I tidligere forsøg på at løse gåden samarbejdede den tjekkiske ingeniør Pavel Pavel med den norske opdagelsesrejsende og eventyrer Thor Heyerdahl og et hold på 17 hjælpere om at skubbe en 4 m høj og 9 ton tung moai fremad med drejende bevægelser, mens de i hele forløbet holdt statuen helt oprejst. Det var i 1986. Men Pavels mandskab beskadigede moai'ens fod og måtte stoppe.

Et år senere rejste den amerikanske arkæolog Charles Love og et hold på 25 en 4 m høj og 9 ton tung kopi op på en træslæde og flyttede den ved hjælp af rullebjælker 45 m på to minutter.

For mange af Påskeøens omkring 2000 indfødte rapanui'er, der nedstammer fra de oprindelige polynesiske bosættere, har svaret dog hele tiden været enkelt. "Vi kender sandheden," siger Suri Tuki, der er 25 år og turistguide. "Statuerne gik."

Påskeøens gåde

Der findes mange teorier om, hvordan Påskeøens berømte moaier blev flyttet. Få hele historien om de gådefulde stenkolosser i juli-udgaven af National Geographic magasinet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også