Laser afslører hemmelighed bag gotisk arkitektur

Kunsthistoriker skyder med laser for at forstå middelalderens håndværkere indenfor gotisk arkitektur, og de nye laserskanninger løfter sløret for en hemmelighed eller to.

24. juni 2015 af Rachel Hartigan Shea / National Geographic

Laserteknologi kaster afslørende lys på katedralen i Washington

Gotisk arkitektur er præget af byggesjusk

Gotik er en europæisk stilperiode fra middelalderen, hvor især katedraler i dag er vidnesbyrd om en stor arkitektonisk æra. Mest kendt er nok Notre Dame i Paris, som årligt åbner dørene for 13 millioner besøgende.

Hvordan håndværkerne rent praktisk byggede mesterværkerne, er der skrevet mange bøger om. Nu har kunsthistorikeren Andrew Tallon gravet et spadestik dybere. Laserskanninger viser, at byggesjusk var udbredt.

Ved hjælp af laserskanninger afslører Tallon flere genveje brugt af de gotiske håndværkere under konstruktionen af de historiske bygningsværker.

For eksempel blev Notre Dame bygget på ustabil jord, der fik en facade til at hælde. Fremfor at reparere eller bygge om, ventede arkitekter og håndværkere et årti, til de var sikre på, at underlaget var fast, før de fortsatte. Skanningerne afslører blandt andet en række statuer, som er hele 30 centimeter ude af lod.

En milliard fikspunkter skaber 3D-billede

Ved at strikke 50 skanninger fra forskellige steder i Notre Dame sammen med panoramafotos, lykkedes det Tallon at skabe de realistiske tredimensionelle billeder af kirken. Hver skanning giver utallige enkelte målinger, som tilsammen resulterer i en milliard punkter. Der igen viser katedralens kringelkroge med en præcision på fem millimeter.

Måske er du interesseret i ...

Læs også