Hvordan blev den mystiske Trajansøjle i Rom bygget?

Kejser Trajans søjle har knejset over Rom i mere end 1900 år. Den 38 meter høje søjle stod færdig i 113 e.Kr. og var en enestående arkitektonisk bedrift. En billedfrise snor sig op ad søjlen som en sammenrullet tegneserie.

13. april 2015 af Karen Gunn

Krigen mod barbarerne

I to krige mellem 101-106 e.Kr. mønstrede den romerske kejser Trajan titusindvis af tropper og krydsede Donaufloden over to af de længste broer, den antikke verden endnu havde set. Derpå besejrede han et mægtigt, barbarisk rige to gange på dets egen, bjergrige grund og udslettede det systematisk fra Europakortet.

Til minde om sejren

Trajans krige mod dakerne – et folkeslag i det nuværende Rumænien – hjembragte et forbløffende krigsbytte. Byttet blev blandt andet brugt til at opføre Trajans Forum i Rom med en stor plads omgivet af kolonnader, to biblioteker og en prægtig forsamlingshal. Over det hele knejsede en 38 meter høj marmorsøjle. Som en moderne tegneserie snor en fortælling om dakerkrigene sig rundt om søjlen i en spiral mod toppen med 155 scener og 2662 figurer. Kejser Trajan optræder selv i 58 af scenerne.

Animationsvideo: Sådan blev Trajansøjlen til

Hvordan søjlen blev til, og hvor historisk nøjagtig fortællingen på den er, er fortsat til heftig debat. Se den fascinerende video om, hvordan søjlen blev bygget her. Videoen er på engelsk.

Vil du vide mere om Trajansøjlen?

Læs mere om Trajansøjlen i Rom i artiklen fra National Geographic nr. 4, 2015 ved at klikke her:

NB! Du skal have en profil på National Geographic for at downloade artiklen. Det er gratis at oprette og tager kun et øjeblik. Når du klikker på downloadknappen, får du mulighed for at oprette en profil.

Måske er du interesseret i ...

Læs også