En britisk indbygger spadserer forbi en monolitisk betonbygning i London. Bygningen er en del af Southbank Centre, som er bygget i den rå stil, der var på mode midt i det 20. århundrede. Da centret stod færdigt i 1976, blev det betragtet som en visionær kombination af teatre, koncertsale og et kunstgalleri. Nu synes mange mennesker i London, at det er en øjebæ.

Galleri: 12 kulturperler der er i fare

Honningkagehuse i Haiti, paladsruiner midt i en kinesisk millionby og et råt bygningsværk i London er blandt de truede steder på World Monuments Watch-listen for 2012. Se hvorfor.

20. oktober 2011

Honningkagehuse i Haiti, paladsruiner midt i en kinesisk millionby og et råt bygningsværk i London er blandt de truede steder på World Monuments Watch-listen for 2012. Se hvorfor.

En kvinde maler en lerbygning, som er en del af det 12.000 m2 store Cour Royale de Tiébélé i Burkina Faso. Cour Royale, eller "det kongelige hof" er officiel residens for den lokale leder af landets kassena-folk. Bygningens vægmalerier bliver holdt ved lige, selv om den sidste leder døde i 2006, men det betyder ikke, at kompleksets bevaring er sikret, siger Erica Avrami, der er direktør for forskning og udvikling hos WMF.

Et af Haitis honningkagehuse fra begyndelsen af 1800-tallet står stadig efter jordskælvet i januar sidste år - i modsætning til den moderne murstensmur, der omgiver huset. Husene, der er elegant udsmykkede med udskåret træ og fine gesvejsninger, forfalder trods statslige forsøg på at bevare dem. "Honningkagehusene var faktisk en blanding af europæiske stilarter og folkelige traditioner fra Haiti," siger Erica Avrami fra WMF.

Et skelet med en le er en af mange specielle udsmykninger på Beth Haim, en portugisisk-jødisk kirkegård fra 1600-tallet, der ligger i Ouderkerk aan de Amstel i Holland. "Da vi denne gang skulle udvælge stederne til Watch-listen, var der ret meget diskussion om kirkegårde, især kirkegårde i byer, fordi disse steder har stor kulturel betydning, men i mange tilfælde ikke har midler til at blive holdt ved lige," siger Erica Avrami.

Børnehjemmet Rum, der er helt af træ og ligger på Prinsøerne i Tyrkiet, er den største træbygning i Europa og i stærkt forfald på grund af mere end 50 års manglende vedligeholdelse. Bygningen, der blev opført som luksushotel og kasino i begyndelsen af 1900-tallet, blev omdannet til børnehjem og husede helt op til 1000 drenge, før det blev lukket i 1964. "For os var [Rum-børnehjemmet] et typisk eksempel på den slags store bygninger, der har brug for at finde ny anvendelse," siger Erica Avrami.

Det tidligere hovedsæde for banken Manufacturers Trust Company, som ligger på adressen 510 Fifth Avenue i New York, er ifølge WMF et vartegn for moderne arkitektur fra midten af det 20. århundrede. Bygningen, der er af glas og aluminium og blev indviet i 1954, bruges ikke længere som bank, men er på det seneste blevet et stridspunkt i New York. Bygningens nuværende ejere vil gerne ændre det oprindelige indvendige udseende som led i en renovering.

Falmede "polykrome" vægmalerier fra 1600-tallet kan stadig ses på væggene i den græsk-katolske kirke St. Paraskewa. Den ukrainske kirke går tilbage til 1500-tallet og blev opført af tilhugget tømmer, der blev lagt vandret, beklædt med træspåner og overdækket med et skråtag. Efter 2. Verdenskrig ændrede grænserne mellem Polen og Ukraine sig, og St. Paraskewa-kirken blev lukket og overgik til den polske stat.

Ruinerne af det georgiske Oshki-kloster fra det 10. århundrede lider kraftigt af manglende vedligeholdelse. Oshki, der putter sig i en dal i det nordøstlige Tyrkiet, var i sin tid en af de vigtigste kristne klosterkirker. Klosteret blev forladt for flere hundrede år siden, men inden da blev det midlertidigt omdannet til muslimsk moske i forbindelse med, at regionen blev indlemmet i Osmannerriget.

Arkæologer udgraver forsigtigt et mosaikgulv i et gammelt kristent kloster ved navn Tell Umm el-'Amr eller St. Hilarion-klosteret i det palæstinensiske selvstyreområde Gaza by. Genstande og bygningsrester på stedet spænder over fire århundreder og går tilbage til slutningen af Romerriget. "Det er det eneste arkæologiske sted, der er åbent i Gaza," siger Erica Avrami fra WMF.

Midt i et travlt boligkvarter i millionbyen Guangzhou ligger ruinerne af et palads, der stammer fra Kinas Nanyue-kongedømme. Nanyue-ruinerne blev bl.a. optaget på dette års World Monuments Watch-liste på grund af de vigtige spørgsmål, de rejser, siger Erica Avrami. "Hvordan bevarer man stedet, og hvordan skaber man en forbindelse mellem nutidens lokalsamfund og stedets historie?" siger hun. "Hvordan afvejer man de økonomiske og kommercielle interesser med de kulturelle?

Vietnamesiske fiskere med traditionelle kegleformede hatte i gang med deres daglige sysler langs kysten i Halong Bay.

Figuren, som forestiller en edderkop, er aftegnet i ørkenjorden langs Sydperus kyst. Edderkoppen er en af de mange Nazcalinjer, der stammer fra 500 f.Kr. til 500 e.Kr. Perus regering er i gang med at implementere en forvaltningsplan, der skal beskytte Nascalinjerne. WMF vil derfor øge opmærksomheden for de oldgamle ørkentegninger, forklarer Avrami.

Måske er du interesseret i ...

Læs også