Gåden om statuerne, der gik

Arkæologerne forsøger at regne ud, hvordan de berømte stenkolosser, moaier, blev flyttet så mange kilometer over ujævnt terræn på Påskeøen – og om folkesagnene taler sandt.

6. juli 2012 af Karen Gunn, Chefredaktør, National Geographic Danmark

Påskeøen er efter sigende det mest afsidesliggende beboede sted i verden. Det er også et sted, der bugner med uløste gåder.

Bedst kendt er selvfølgelig de gigantiske stenstatuer, moaier, der står overalt på øen med ryggen mod havet og skuer ind over land. Hvordan øens oprindelige folk bar sig ad med at udhugge, transportere og opstille dem, forbliver en gåde.

Det samme gør deres mystiske skriftsprog rongorongo, der modsætter sig alle forsøg på dechifrering – en samling ukendte tegn, som gengiver et ukendt sprog. For at gøre mystikken total udviser 40-50 af disse tegn endda en helt uforklarlig lighed med en anden gådefuld skrift: indusskriften fra den langt tidligere Induskultur i nutidens Pakistan på den anden side af kloden.

Selv de første indbyggeres oprindelse er gådefuld. Norske Thor Heyerdahl, der ledede de første arkæologiske udgravninger af Påskeøen i 1955-56, fandt spor, der tydede på en tilknytning til præ-inkakulturen i Sydamerika, og mente derfor, at de kom østfra.

Andre har peget på polynesiere fra Stillehavsøerne vestpå. Ifølge deres egne overleveringer fandtes der to etniske grupper – langørerne og kortørerne – som på et tidspunkt bekrigede og næsten udslettede hinanden.

Læs mere om livet på Påskeøen i dag og forskernes seneste forsøg på at løse nogle af øens forjættende gåder. Klik på Download-knappen herunder.

Når du klikker bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk for at få adgang til artiklen. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også