Venus vandrer over Solen d. 6. juni

Venuspassagen den 6. juni bliver sidste gang de fleste af os kommer til at opleve fænomenet. Der går nemlig 105 år indtil næste gang Venus er på linje med Jorden.

Venus ser ud som om den "vandrer" over Solen når begge planeter er på linje med Jorden. Det sker sjældent, da Venus kredser hurtigere og dens bane hælder relativt til Jordens.

Edmond Halley, der lagde navn til Halleys komet, fremsatte i 1716 en teknik, som beregnede Jordens afstand fra Solen ved at observere Venuspassagen.

Det fik lande som Storbritannien og Frankrig til at sende ekspeditioner på langfart for at studere Venuspassagen, der er et af de mest sjældne astronomiske fænomener, som er synlige fra Jorden.

I dag bruger man andre metoder til at måle afstandene mellem planeter. Men Venuspassagen trækker stadig et stort publikum.

NASA-video om Venuspassagen

Venuspassagen er yderst sjælden

Den seneste Venuspassage forekom i 2004. Da var der gået 121 år siden den sidste passage.

Venuspassagen den 6. juni i år bliver blot den 7. observerede siden teleskopet blev opfundet. Næste gang Venus er på linje med Jorden bliver i året 2117. Planeternes forskelligartede baner gør, at Venus kun passerer 18 gange i dette årtusinde.

Oplev Venuspassagen

Tycho Brahe Planetarium afholder sammen med Københavns Astronomiske Forening to arrangementer d. 6. juni. Et ved solopgang og et om aftenen. Læs mere.

Måske er du interesseret i ...

Læs også