Sandheden om Plutos knuste hjerte

Plutos mest tydelige kendetegn er dens hjerteformede isslette. Nu viser nye undersøgelser, hvordan det karakteristiske hjertet er opstået.

16. november 2015 af Nadia Drake

Plutos overflade blev for milliarder af år siden ramt af et himmellegeme, som efterlod et 825 kilometer bredt krater. Men i stedet for blot at være et grimt ar, har nedslaget skabt en af Plutos mest karakteristiske kendetegn: Dens iskolde hjerte.

NASAs sonde New Horizons har for nylig afsløret en rund aftegning omkring den hjerteformede isslette ved navn Sputnik Planum.

Derfor mener forskerne nu, at mindst halvdelen af Plutos kolde hjerte ligger i et gammelt krater. Selve kraterbassinet er omkring fire kilometer dybt og strækker sig en tredjedel henover dværgplaneten.

Den glatte isslette Sputnik Planum befinder sig i et gammelt nedslagskrater. Foto: NASA/JHUAPL/SwRI

Nedslaget har angiveligt skabt en forsænkning i Plutos overfladen, hvor is er ophobet gennem mindst ti millioner år.

Spørgsmålet om hvorfor isen ikke smelter, skyldes Plutos største måne, Charon. Den er i fast position på modsatte side af hjertet, som derfor aldrig bliver varmet af sollys reflekteret fra månen.

Den cirkulære form omkring den isede slette er astronomernes bedste grund til at tro, at hjertet på Pluto er resultatet af et kosmisk sammenstød. Flere undersøgelser og analyser venter.

Måske er du interesseret i ...

Læs også