Ny planet fundet i vores solsystem?

Ifølge nye beregninger forstyrrer en hidtil uopdaget planet muligvis kredsløbene for adskillige objekter i det ydre solsystem.

11. maj 2012 af Richard A. Lovett, National Geographic News

En hidtil uopdaget planet kredser måske rundt i den mørke udkant af solsystemet, fortæller ny forskning.

Den potentielt uopdagede planet er for langt borte til at kunne indfanges med teleskop, men den viser tilsyneladende sin tilstedeværelse ved at forstyrre de såkaldte Kuiperbælteobjekters kredsløb, siger Rodney Gomes, der er astronom på Brasiliens nationale observatorium i Rio de Janeiro.

Kuiperbælteobjekter er små, kometlignende isobjekter, heriblandt nogle dværgplaneter, der befinder sig uden for Neptuns kredsløbsbane.

Eksempelvis er dværgplaneten Pluto, der har en diameter på ca. 2300 km og engang blev regnet for den niende planet i vores system, et af de største Kuiperbælteobjekter. Snesevis af andre objekter er flere hundrede kilometer i diameter, og der opdages flere hvert år.

Det spændende er, siger Rodney Gomes, at ifølge hans nye beregninger følger godt en håndfuld Kuiperbælteobjekter, heriblandt det fjerne objekt ved navn Sedna, nogle mærkværdige kredsløbsbaner i forhold til, hvad de burde ud fra eksisterende modeller for solsystemet.

Der er flere mulige forklaringer på objekternes uventede baner, siger Rodney Gomes, der tirsdag præsenterede sine resultater i Oregon i USA på et møde i American Astronomical Society.

Rodney Gomes mener, at den mest sandsynlige forklaring er en "solledsager med masse som en planet", dvs. en planet, der er i kredsløb meget langt fra solen, men hvis masse er stor nok til at påvirke Kuiperbælteobjekter via massetiltrækningen.

Vildfaren klode?

Som led i det nye arbejde analyserede Rodney Gomes kredsløbene for 92 Kuiperbælteobjekter og sammenlignede derefter sine resultater med computermodeller for, hvordan objekterne burde fordele sig med og uden en ekstra planet.

Hvis der ikke findes en fjern verden, konkluderer Rodney Gomes, viser modellerne ikke de meget aflange kredsløb, vi ser for seks af objekterne.

Det er uvist, præcis hvor stor kloden kan tænkes at være, men der er mange muligheder, tilføjer Rodney Gomes.

På baggrund af sine beregninger mener Gomes, at en planet på størrelse med Neptun – ca. fire gange større end Jorden – der er i kredsløb 225 milliarder km fra solen – ca. 1500 gange længere væk end Jorden – ville have den fornødne effekt.

Men det samme ville et himmellegeme på størrelse med Mars – kun omkring halvt så stort som Jorden – der kredser i en meget aflang bane og engang imellem kommer inden for otte milliarder kilometers afstand af solen.

Rodney Gomes tænker, at det gådefulde himmellegeme måske kan være en vildfaren planet, der er blevet slynget ud af sit eget stjernesystem og senere er blevet indfanget af solens tyngdekraft.

Eller også er den formodede planet måske blevet dannet tættere på vores sol for derefter at blive slynget længere bort på grund af tyngdemæssig indflydelse fra andre planeter.

Uanset hvad vil det være en udfordring at lokalisere en sådan verden helt nøjagtigt.

For det første kan planeten være temmelig svagt lysende. For det andet giver Rodney Gomes' simuleringer ikke astronomerne nogen idé om, hvor de skal rette deres teleskoper hen. "Den kan være hvor som helst," siger han.

Måske er du interesseret i ...

Læs også