Ny Jordlignende planet opdaget?

En fremmedartet verden 36 lysår borte er måske en af de mest Jordlignende, man hidtil har fundet — hvis den har skyer nok, forudsiger en ny undersøgelse.

30. august 2011 af Rachel Kaufman, National Geographic News

En ny planet, der har fået det ikke særligt poetiske navn HD85512b, er blevet opdaget i kredsløb om en orange dværgstjerne i stjernebilledet Vela.

Astronomer opdagede planeten ved hjælp af European Southern Observatorys instrument HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) i Chile.

Når man jagter nye planeter, kan man bruge denne radialhastighedsteknik til at spejde efter "flimren" i stjerners lys, som kan indikere tyngdevirkning fra kredsende kloder.

3,6 gange tungere end Jorden

Dataene fra HARPS viser, at planeten har 3,6 gange Jordens masse, og at den nye klode kredser om sin værtsstjerne i en afstand, der giver optimale muligheder for at finde vand i flydende form på planetens overflade, en omstændighed, som forskere mener, er afgørende for tilstedeværelsen af liv, som vi kender det.

"Afstanden er helt rigtig, hvis man gerne vil finde flydende vand," siger lederen af undersøgelsen, Lisa Kaltenegger fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA og Max Planck-instituttet for astronomi i Tyskland.

"Hvis man skalerer den ned til vores system, er den lidt længere ude, end Venus er i forhold til vores sol." I den afstand modtager planeten formentlig lidt mere solenergi fra sin stjerne, end Jorden gør fra Solen.

Men Lisa Kaltenegger og hendes kolleger har beregnet, at et skydække på mindst 50 % vil reflektere tilstrækkeligt meget energi ud i rummet til at forhindre overophedning.

Jorden har i gennemsnit et skydække på 60 %, så en delvis overskyet himmel på HD85512b er "ikke udelukket", siger hun.

Skyer af vanddamp forudsætter dog tilstedeværelsen af en atmosfære, der minder om Jordens, og det kan ikke måles for så fjerne planeter med de eksisterende instrumenter.

Modeller for planetdannelse forudsiger, at planeter med over 10 gange Jordens masse har atmosfærer med overvægt af brint og helium, siger Lisa Kaltenegger. Mindre tunge verdener, heriblandt HD85512b, har snarere Jordlignende atmosfærer, der mest består af kvælstof og ilt.

Ny verden "en stærk kandidat" med hensyn til beboelighed

Den nyopdagede planet er kun den anden klippefyldte klode uden for vores solsystem, som man med sikkerhed ved, befinder sig i sin stjernes beboelige zone — det område omkring en stjerne, der ikke er for varmt og ikke for koldt til vand i flydende form.

Den anden kandidat, planeten Gliese 581d, blev også opdaget ved hjælp af HARPS. Denne verden ligger i den kølige udkant af sin stjernes beboelige zone.

En anden lovende planet, Gliese 581g, blev opdaget i 2010 og udnævnt til den hidtil mest Jordlignende planet. Dens status er imidlertid omdiskuteret, og nogle eksperter mener, at hele planeten i virkeligheden er en datafejl.

Manfred Cuntz, der leder astronomi-programmet på University of Texas i USA, bemærker, at der er brug for mere viden, før nogen kan begynde at overveje, om der går rumvæsener rundt på den nyopdagede planet.

"Det er ikke deres skyld, at der ikke er flere oplysninger til rådighed [om planetens atmosfære] på nuværende tidspunkt," siger Manfred Cuntz om forskerholdet. "Den ligner i princippet en stærk kandidat."

Udover størrelse og beliggenhed er der to andre ting, der taler for, at HD85512b muligvis kan være hjemsted for liv, siger Manfred Cuntz.

Planetens bane er næsten cirkelformet, hvilket bør give et stabilt klima, og dens værtsstjerne, HD85512, er ældre og derfor mindre aktiv end vores sol, hvilket nedsætter sandsynligheden for elektromagnetiske storme, der kan beskadige planetens atmosfære.

Men ikke nok med det, systemets alder på 5,6 milliarder år "giver i princippet liv en mulighed for at opstå og udvikle sig", siger han. Til sammenligning menes vores eget solsystem at være omkring 4,6 milliarder år gammelt.

Ny klode et godt sted at dyrke yoga?

Med de nuværende muligheder for rumfart er det ikke sandsynligt, at mennesker i en overskuelig fremtid vil kunne besøge HD85512b.

Men hvis vi kunne, ville den nyopdagede klode nok virke som en temmelig fremmedartet verden: fugtig, varm og med en tyngdekraft på 1,4 gange Jordens, siger Lisa Kaltenegger.

På den anden side ville "varm yoga måske være noget, man ikke behøvede at betale for", spøger hun.

Undersøgelsen af HD85512b vil blive offentliggjort på hjemmesiden arXiv.org og er blevet godkendt til optagelse i tidsskriftet Astronomy and Astrophysics.

Måske er du interesseret i ...

Læs også