Videnskabsfolk anslår, at Enceladus' lave tyngdekraft, der kun er omkring 1 % af Jordens, lader noget af isen, der udsendes af isgejserne, forsvinde ud i rummet i stedet for at dale ned på månens overflade. Der undslipper tilstrækkeligt meget materiale til at danne en hel ring om Saturn. Den kaldes E-ringen og ses på dette Cassini-billede fra september 2006. Den slørede E-ring er så fin, at astronomer først fik øje på den i 1967. Foto: SSI/NASA.

Billeder: Sne på Saturns måne

Isgejserne på Saturns måne Enceladus dækker overfladen med "den lækreste puddersne, en skiløber kan ønske sig", siger videnskabsfolk.

7. oktober 2011

Isgejserne på Saturns måne Enceladus dækker overfladen med "den lækreste puddersne, en skiløber kan ønske sig", siger videnskabsfolk.

Skiløbere, find udstyret frem. Saturns måne Enceladus er tilsyneladende dækket af ca. 100 m tykke driver af puddersne, meddelte videnskabsfolk denne uge. Foto: Paul Schenk, LPI.

Enceladus' isgejsere blev første gang observeret i aktivitet i månens sydlige polarområde i 2005 på billeder fra Cassini-rumsonden. Cassinis baggrundsoplyste billeder, heriblandt det herover, der er taget i oktober 2009, får den 500 km brede måne til at se ud, som om den har raketmotor. Foto: SSI/NASA.

Ifølge den nye undersøgelse udviskes konturerne af det underliggende landskab, når puddersneen daler ned på overfladen af Enceladus. Randene af ældre kratere og sprækker er tilsyneladende blevet jævnet ud af snedækket, mens kanterne af nyere revner er mere tydelige. Ud fra denne type billeder anslår Paul Schenk, at sneen visse steder er faldet i dybder på 75-125 m. Foto: Paul Schenk, LPI

Gejsere på Jorden som f.eks. Castle-gejseren i Yellowstone Nationalpark i USA (billedet), udsender damp og skoldhedt vand. Enceladus er imidlertid så langt fra Solen, at dens overfladetemperatur kun er omkring -200 °C, og det får vanddampe fra gejserne til at kondensere til iskrystaller. Foto: Mark Thiessen, National Geographic.

En sky af fine ispartikler fra Enceladus strækker sig ud i rummet på et Cassini-billede fra september 2008. Forskere har tidligere skønnet, at hvis Enceladus' gejsere standser deres aktivitet, vil Saturns E-ring gå i opløsning i løbet af nogle tusind år. De store snemasser på Enceladus' overflade viser imidlertid noget andet, siger Paul Schenk. Det skyldes, at sneen, der falder på Enceladus, er utroligt fin og kun vokser i tykkelse med mindre end en tusindedel millimeter om året. Foto: SSI/NASA.

Måske er du interesseret i ...

Læs også