Roterer vandet samme vej på Jordens to halvkugler?

Corioliskraften har stor indflydelse på vandets rotation på Jorden. Men får corioliskraften vandet til at rotere samme vej?

Vandet roterer hver sin vej

Nej, vandet i de store havstrømme roterer hver sin vej nord og syd for ækvator. Forskellen skyldes den såkaldte corioliskraft, der på grund af Jordens rotation skifter retning, alt efter om man befinder sig på den nordlige eller sydlige halvkugle. Men corioliskraften er meget svag og har kun indflydelse på store systemer, der bevæger sig relativt langsomt, som havstrømme.

Ved Ækvator er der ingen corioliskraft

Corioliskraften har ingen betydning for rotationen i den hvirvel, der opstår, når man for eksempel lukker vandet ud af et badekar. Det afhænger af andre faktorer som afløbets udformning, og om vandet i forvejen er i bevægelse. Ved ækvator er der ingen corioliskraft, og det er derfor manipulation, når man på tv har set folk vandre få meter hen over ækvator med et kar, hvor de først får vandet til at løbe ud den ene vej og siden den anden vej. Corioliskraften vokser, jo længere væk man kommer fra ækvator, og er størst ved Jordens to poler. Men selv på vore breddegrader er effekten på små systemer svær at påvise.

Måske er du interesseret i ...

Læs også