Konspirationer
Konspirationer

Flat earthere holder på, at Jorden er en flad skrive omringet af en høj ismur, som forhindrer befolkningen i at falde ud over kanten. 

© Shutterstock

Nej! Jorden er ikke flad

Jorden er flad som en pandekage, månelandingerne fandt aldrig sted, og World Trade Center blev sprængt i luften. Konspirationsteorierne er mange og fantasifulde – men videnskaben sabler deres argumenter ned et efter et.

21. juni 2018 af Esben Schouboe

Allerede i 300-tallet f.Kr. erklærede filosoffen Aristoteles, at Jorden er rund, fordi han havde set, hvordan stjernehimlen ændrer udseende efter afstanden til ækvator. 

Men i dag, 2300 år senere, findes der flere grupper, som mener, at Jorden i stedet er en flad skive, og at billeder af den runde Jord er fabrikerede.

Teorier om en flad Jord har været nævnt af flere op gennem historien, men nutidens såkaldte flat earthere bruger især bogen “Earth Not a Globe” fra 1865. 

Her fremsætter forfatteren Samuel Rowbotham en fantasifuld teori, som modsiger de mange århundreders videnskab om den runde Jord. 

Flat eartherne mener blandt andet, at Antarktis ikke er omgivet af vand, men i stedet er en 50 meter høj isbarriere, som ligger rundt i kanten af jordskiven.

Tyngdekraften er opspind

Tyngdekraften findes heller ikke – vi holdes på Jorden af en konstant accelererende kraft, som flytter skiven opad. Trykket fra accelerationen skaber et flydende lag under jorden og holder de tektoniske lag samlet. 

Som udløber af Samuel Rowbothams værker blev The International Flat Earth Research Society stiftet i 1956. 

Den nyeste del af fladjordsbevægelsen begyndte i 2004, hvor det mest kendte internetforum for flat earthere – Flat Earth Society – blev oprettet. Gruppen arbejder på at afsløre myndigheders falske påstande om, at Jorden er rund.

I Illustreret Videnskab nr. 11 kan du læse om flere vilde konspirationer. Lige nu kan du få to numre af magasinet sammen med et sæt smarte trådløse bluetooth-høretelefoner til kun 59,50 kr.

Videnskaben tilbageviser teori

Konspirationsteoretikere afviser billeder af kloden set fra rummet som bevis for, at Jorden er rund. Men selv uden dem findes der en overflod af fysiske beviser for, at vores planet næsten er kuglerund.

FORMØRKELSER HAR RUND SKYGGE

  • En måneformørkelse sker, når Jorden står mellem Solen og Månen og kaster skygge på Månen – en umulighed i fladjordsverdenen. Desuden er Jordens skygge på Månen tydeligt kurvet, og den eneste form, der altid kaster en rund skygge uanset vinklen, er en kugle

ANTARKTIS ER ET KONTINENT

  • Mange fakta peger på, at Antarktis er et kontinent: Flere gange er forskere sejlet hele vejen rundt om Antarktis, adskillige billeder er taget af kontinentet fra fly, og talrige ekspeditioner til fastlandet beviser, at Antarktis ikke en 50 meter høj ismur.

JORDEN BLOKERER FOR STJERNER

  • De samme stjerner er ikke synlige fra alle steder på Jorden. Fænomenet kan kun forklares med, at Jorden er rund, og at krumningen blokerer for udsynet til dele af himlen. Hvis Jorden var en flad skive, ville de samme stjerner være synlige, ligegyldigt hvorfra himlen betragtes.

I Illustreret Videnskab nr. 11 kan du dykke ned i flere af de største konspirationsteorier: månelandingerne fandt aldrig sted, World Trade Center blev sprængt i luften af myndighederne, og spor på himlen efter fly er kemiske stoffer, som sløver din frie vilje. Bestil et abonnement nu, så kvitterer vi med et godt tilbud:

  • Adgang til alle vores e-magasiner, bl.a. National Geographic og Historie
  • En elegant trådløs Bluetooth-højttaler fra Sonitum
  • To numre af Illustreret Videnskab

Slå til nu, og få hele pakken for kun 49,50 kronerdu sparer 407 kroner.

Måske er du interesseret i ...

Læs også