© Wikipedia Commons

Mount Erebus: Vulkanen på Antarktis

Vi er taget til en af Jordens koldeste egne for at lede efter organismer, der trives i gloende hede. Trods midnatssol fire måneder om året søger­ vi efter liv, der trives i totalt mørke. Velkommen til Mount Erebus – den omvendte verden.

13. juli 2012 af Olivia Judson

Mount Erebus er den sydligste, aktive vulkan på kloden. Den begyndte at dannes for omkring 1,3 millioner år siden og har i dag en højde på 3794 m over havets overflade. Siderne er dækket med sne og is, gletsjere, spalter og indimellem lavastrømme, og så stiger der som regel damp op fra toppen, der afslører dens varme indre.

Den blev opdaget i 1841 på en ekspedition ledet af sir James Clark Ross, der opkaldte den efter et af sine skibe, H.M.S. Erebus, som selv var opkaldt efter den græske gud for underverdenens mørke, Erebos. James Clark Ross’ andet skib, H.M.S. Terror, lagde navn til en mindre, udslukt vulkan, der ligger ved siden af Erebus.

Ingen nåede toppen af Mount Erebus før i 1908, hvor bjerget blev besteget af medlemmer af Sir Ernest Shackletons Nimrod-ekspedition – ekspeditionen, hvor Ernest Shackletons hold kun manglede 156 km for at nå Sydpolen, da han valgte at vende om for at få alle levende hjem.

Ernest Shackletons gruppe besteg Erebus til fods. Det tog dem fem et halvt døgn at nå toppen; en tur, som bl.a. bød på en snestorm, der tvang dem til at blive i soveposerne i over 24 timer uden noget at drikke, udsatte dem for temperaturer på -34°, fik en mand til at kollapse af udmattelse og gav en anden så svære forfrysninger, at han senere mistede en storetå.

Vores tur var mindre anstrengende: Vi fløj herop med helikopter.

Læs hele historien om ekspeditionen til Erebus

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også