Vulkanen Nyiragongo, som rummer en af verdens største lavasøer, har nu to gange sendt strømme af lava mod byen Gomas indbyggere. Spørgsmålet er, hvornår det vil ske igen.

Galleri: En vulkan i baghaven

Forskere sætter livet på spil for at beskytte en millionby mod den ultimative katastrofe. Foto: Carsten Peter

7. april 2011

Forskere sætter livet på spil for at beskytte en millionby mod den ultimative katastrofe. Foto: Carsten Peter

En mand står på det enorme vulkankraters afkølede lavabund, der er rød af skæret fra den glødende sø. “Her kan man mær­ke vulkanen,” siger fotograf Carsten Peter. “Den sender en lavfrekvent rumlen gennem kroppen – det er som at være inden i en kæmpe bashøjtaler.”

Handlende fragter tømmer og trækul 20 km fra skovene rundt om Nyiragongo til Goma, der hele tiden vokser, fordi folk flygter hertil fra DR Congos krigshærgede østlige egne. Røgfanen, der stiger op fra bjerget, minder indbyggerne om endnu en trussel: vulkanudbrud.

Skyer af giftig gas og rystelser er to af de udfordringer, der møder et hold videnskabsfolk ledet af Dario Tedesco og Ken Sims under udforskningen af Nyiragongo.

Mad, vand og grej slæbes op til krateråbningen af bærere, bl.a. lokale kvinder.....

....og sænkes vha. hejseværk ned i calderaen – den store kraterstruktur. Den største trussel er stenfald, siger Ken Sims. “Calderaen er under konstant nedbrydning.”

Med temperaturer omkring 980 °C er lavasøen helt uforudsigelig. Når smeltet stenmasse møder luften, afkøles den og danner skorper på søens overflade.

Opstigende gasbobler eksploderer og kan slynge lavaen 20 m op i luften...

....og få bølger af lava til at skvulpe ud over kanten (herover). Forskerne er usikre på søens dybde, men nylige lavaprøver indikerer, at magmaen er opstået i Jordens kappe over 75 km nede.

Fotograf Carsten Peter prøver den beskyttelsesdragt, som Ken Sims brugte for at komme tæt på lavasøen. “Den beskytter mod strålevarme, men bliver man ramt af lavasprøjt, vil kraften sandsynligvis slå en ihjel,” siger han. I 30 år har Carsten Peter udforsket vulkaner overalt i verden. “At se de urkræfter, der har formet kloden, tæt på, kan være hypnotisk,” siger han. “Men man må aldrig lade sig forblænde af en vulkan, især ikke en så uforudsigelig som Nyiragongo. Det kunne blive en fatal fejl.”

Find videoer, fotos og reportager om vulkaner på natgeo.dk/vulkaner, bl.a. om vulkan­udbruddet i Island og­­ St. Helens-vulkanen i USA.

Måske er du interesseret i ...

Læs også