Video: Oplev Grønland helt tæt på

Oplev Grønland gennem Murray Fredericks' kameralinse.

21. maj 2015 af Murray Fredericks

Grønland er symbolet på tomhed

Hvordan ser ingenting ud? Det rejste jeg helt til Grønland for at finde ud af. I løbet af tre år tog jeg den lange tur nordpå seks gange fra mit hjem i Australien. Jeg blev tiltrukket af stedets blanke, hvide tomhed – det karakterløse og fuldstændig flade islandskab, der strækker sig mod horisonten i alle retninger.

Når tvivlen og ensomheden rammer

Det var koldt og anstrengende arbejde at fotografere så langt fra alt. Jeg boede i måneder i træk i et telt på indlandsisen, hvor nedkølingsfaktoren nåede ned under -50 °C, og sneen føg i dagevis. Når det var værst, så jeg min familie og mine børn for mig og tænkte: Jeg kan ikke det her. Det er ikke det værd.

Men jeg holdt ud, og vejret blev bedre, og det samme gjorde mit humør – og mine billeder. Når man opholder sig i et tomrum i lang tid, smelter den ydre og den indre verden sammen. Hjernen bliver langsom og følsom over for enhver forandring; den mindste ændring i lyset eller vejret forekommer dramatisk. De fotografier, jeg tog i løbet af disse lange måneder, blev til en udstillingsserie og en dokumentar, der indfanger selve følelsen af at være der: Intet på Jorden kan sammenlignes med det.

Måske er du interesseret i ...

Læs også