Verdens 7 farligste steder

Malaysisk grotte fyldt med kakerlakker, brasiliansk ø overrendt af giftige slanger og en boliviansk nationalpark med appetit på mennesker. Vi udpeger verdens farligste steder, så du ved, hvor du IKKE skal holde ferie næste gang.

26. oktober 2015 af Andreas Ebbesen Jensen

DØDENS DAL

Hvor: Death Valley, USA

Derfor skal du holde dig væk: Amerikanske Death Valley i Mohave-ørkenen i Californien er kendt som et af verdens farligste steder, og med temperaturer på op til 56,7 grader celcius og ingen vand eller skygge i miles omkreds, lever USA’s anden største nationalpark i den grad op til sit navn.

Hvert år dør turister i Death Valley, fordi de undervurderer den ekstreme hede og det, den gør ved kroppen. Det flimrende sollys gør det svært at vurdere afstande i det golde landskab, og der kan vise sig at være så langt, at man dør af dehydrering undervejs.

Selv hvis du har medbragt nok vand til turen, er det ikke sikkert, at du vender helskindet tilbage. Kviksand, giftslanger og fugleedderkopper er blot nogle af de forhindringer, du skal vige uden om, når du traver gennem den 13.500 km2 store ørken. Og sidder du først fast i suppedasen, er det næsten umuligt at råbe om hjælp. Store dele af dalen er nemlig uden mobildækning.

DØDEN LURER DOWN UNDER

Hvor: Australien

Derfor skal du holde dig væk: Det er måske ikke helt fair at inkludere et helt land på listen over verdens farligste steder, men det er altså svært ikke at få lidt koldsved på panden, når man læser om de uhyggelige skabninger, der lurer i den australske outback.

Tag nu bare brunslangen som eksempel. Den aggressive giftslange står for op mod 60 procent af de årlige dødsfald forårsaget af slangebid i Australien, hvilket især skyldes, at den holder til i mere befolkningstætte områder. Og har det lille monster først sat tænderne i dig, er det med at få fingrene i en modgift med det samme. Får du ikke behandling, vil giften kaste dig ud i et smertehelvede af kramper, mavepine og nyresvigt indtil kroppen giver op.

Det er dog ikke kun giftslangerne, du skal passe på Down Under. Saltvandskrokodiller, hvidhajer, giftgobler, edderkopper og bizarre skabninger som den blåringede blæksprutte tager livet af adskillige mennesker hvert år, og sørger for, at Australien ikke ryger af listen over verdens farligste steder lige foreløbigt.

I MØRKET KAN INGEN HØRE DIG SKRIGE

Hvor: Gomantong-grotten, Malaysia

Derfor skal du holde dig væk: Gomantong-grotten i Malaysia er som taget ud af en dårlig horrorfilm. Den enorme kalkstensgrotte er beboet af tusindvis af flagermus, og hvis ikke de bevingede bæster får dig til at tage benene på nakken, så vil de mange millioner kakkerlakker helt sikkert gøre det.

Overalt i det bundløse mørke kravler de små skadedyr rundt på væggene og jorden, og hvis en fugl eller en flagermus er så uheldig at falde i hænderne på de overlevelsesdygtige kryb, fortærer de den med hud og hår, indtil kun knoglerne ligger tilbage.

Skulle du alligevel mod al forventning få lyst til at besøge dette levende mareridt, anbefaler vi, at du tager ekstra batterier med til lommelygten. Eller måske en tætlukket NASA-rumdragt.

NATIONALPARKEN FRA HELVEDE

Hvor: Madidi Nationalpark, Bolivia

Derfor skal du holde dig væk: Vores helt egen fotograf Joel Sartore fik en af sine store drømme opfyldt, da han i 2000 begav sig til Bolivia for at udforske dyrelivet i Madidis nationalparks tropiske regnskov. Hans drøm udviklede sig dog hurtigt til et hårrejsende mareridt.

Når han ikke blev jagtet af horder af vrede vildsvin eller gravede kødædende maddiker ud af huden, blev han bidt til blods af kæmpemyrer og angrebet af parasitorme - når han da ikke lige brugte tiden på at undgå parkens giftige pigrokker.

Selv svampene og planterne er så giftige i nationalparken, at en enkelt berøring kan forårsage umenneskelig smerte i flere timer. I Madidi nationalpark befinder mennesket sig ikke i toppen af fødekæden, men som hovedret på menuen for regnskovens glubske beboere.

GIFTSLANGERNES PARADIS

Hvor: Ilha de Quimada, Brasilien

Derfor skal du holde dig væk: Er du bange for slanger, skal du gå en stor bue uden om den 16 hektar store brasilianske ø Ilha de Queimada Grande syd for São Paulo. På øen lever der ifølge forskere nemlig mellem en og fem slanger – per kvadratmeter. Den giftige art hedder Golden Lancehead og er en del af den såkaldte pit viper familie, som er ansvarlig for 90 procent de dødsfald i Brasilien, som skyldes slangebid.

Ilha de Queimada, der ikke overraskende har fået øgenavnet Snake Island, er det eneste sted, hvor den dødelige Golden Lancehead-slange holder til. Og det skal vi være lykkelige for. Dens gift hører nemlig til verdens mest potente, og et enkelt bid får huden til at smelte af det uheldige offer. Ikke overraskende har den brasilienske regering forbudt alle besøg til den uhyggelige slangeø.

HIGHWAY TO HELL

Hvor: Yungasvejen, Bolivia

Derfor skal du holde dig væk: Selv den mest erfarne mountainbike-kører vil nok betænke sig en ekstra gang, inden han begiver sig ud på ‘Death Road’ i Bolivia. Den smalle vej snor sig nemlig langs en skrænt med et fald på op til 600 meter, der vil give selv de mest adrenalinhungrende eventyrer koldsved.

Yungas Road er 69 farlige kilometer fra Bolivias hovedstad La Paz til byen Coroico, og en af de få veje, der forbinder Amazonas regnskoven regionen i det nordlige Bolivia med landets hovedstad.

Hvert år dør mellem 200 og 300 mennesker i ulykker på Death Road, de fleste fordi vejen ikke er forsynet med autoværn, kun er tre meter bred, og har et underlag, der i dårligt vejr bliver ekstremt mudret. Vejen indeholder kors, der markerer mange af de steder, hvor køretøjerne er faldet og folk blev dræbt.

DØDEN LURER I SUMPEN

Hvor: Ramree Island, Burma

Derfor skal du holde dig væk: Det er ikke kun i Australien, at du skal tage sig i agt for den aggressive saltvandskrokodille. På Ramree Island i Burma, skal du kigge dig godt og grundigt over skulderen, hvis du bevæger sig ud sumpområdet på den 1350 kvadratkilometer store ø.

Ramree Island har den tvivlsomme rekord i Guiness Rekordbog at være det sted i verden, hvor flest mennesker har mistet livet til krokodiller på én gang. Det skete under Anden Verdenskrig i det såkaldte ‘battle of Ramree Island’ mellem januar og februar 1945. Ud af de godt 1000 japanske soldater, der søgte ly fra deres britiske modstandere, overlevede blot 20 saltvandskrokodillens dødelige gab.

Overlever du mødet med verdens største nulevende krokodilleart, er der dog stadig en del forhindringer, der skal overkommes, for at slippe helskindet gennem sumpen. Udover de tusindvis af saltvandskrokodiller er sumpen nemlig også beboet af giftige skorpioner og dødelige malariemyg.

Måske er du interesseret i ...

Læs også