Vejr: Skyer “kommunikerer” indbyrdes

Denne type åbencellede skyer over havet “kommunikerer” indbyrdes, sådan at de hele tiden pulserer og ændrer form i et synkront mønster. Det hævder en ny undersøgelse fra National Oceanic and Atmospheric Administration i USA (NOAA).Inde i de tykke skyer, som cellevæggene består af, vokser vanddråber og falder derefter som regn, hvorved væggene går i opløsning. Regndråberne fordamper, mens de falder, og afkøler luften, som skaber nedadgående luftstrømme.

24. august 2010 af John Roach, National Geographic News

Denne type åbencellede skyer over havet “kommunikerer” indbyrdes, sådan at de hele tiden pulserer og ændrer form i et synkront mønster. Det hævder en ny undersøgelse fra National Oceanic and Atmospheric Administration i USA (NOAA).

Inde i de tykke skyer, som cellevæggene består af, vokser vanddråber og falder derefter som regn, hvorved væggene går i opløsning. Regndråberne fordamper, mens de falder, og afkøler luften, som skaber nedadgående luftstrømme.

Når de nedadgående vinde rammer havoverfladen, strømmer de udad og støder sammen, hvilket “tvinger luften til at bevæge sig op igen” og “danne nye åbne cellevægge et andet sted”, forklarer Hailong Wang, fysiker på Pacific Northwest National Laboratory i Washington i USA og medforfatter til undersøgelsen.

De nye skyer afgiver desuden regn samtidig som led i en gendannelsescyklus, der kan vare ved i dagevis, viser undersøgelsen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også