Vancouver 2010 det varmeste vinter-OL

Men de lune temperaturer kan være til fordel for deltagerne ved vinter-OL 2010 i Vancouver, siger eksperter.

19. februar 2010 af Anne Casselman, National Geographic News

Vinterlegene i 2010 i Vancouver bliver det varmeste vinter-OL til dato, i hvert fald hvad selve byen angår, siger eksperter. Og det kan faktisk vise sig at være en god nyhed for de olympiske deltagere.

Vancouver er i forvejen den varmeste by, der nogen sinde har været vært for et vinter-OL, og i februar 2010 vil byen være endnu lunere end sædvanligt, siger eksperter.

Stillehavsbyen i det nordvestlige Canada – der er vært for legene, som varer til og med den 28. februar 2010 – har netop oplevet sit varmeste januar, siden man begyndte at føre statistik i 1937. Temperaturen var i snit 7,1? celsius, hvilket er betydeligt varmere end gennemsnittet på 3,3? celsius. Gennemsnitstemperaturen i februar for vinterolympiske værtsbyer ligger typisk under frysepunktet.

Umiddelbart ser årsagen til byens lune vintervejr ud til at være El Niño, et vejrfænomen, der med to til syv års mellemrum sætter sit præg på klodens vejrsystemer. Under en El Niño – som fx den nuværende, der begyndte i sommeren 2009 – opvarmes Stillehavet ud for Sydamerikas ækvatorialkyst, og det påvirker de atmosfæriske luftstrømme mærkbart.

”Når El Niño sætter ind, får Vancouver typisk varmere og lidt tørrere vejr,” siger William Hsieh, der er atmosfæreforsker ved University of British Columbia i Vancouver.

El Niño topper normalt i det tropiske Stillehav i december og januar, men det tager omkring en måned for El Niño-vandet at bevæge sig nordpå til Vancouvers breddegrad. ”Så hos os topper El Niño-effekten omkring februar,” siger han – netop i tide til vinter-OL i 2010 i Vancouver.

Men trods det ”er det ikke nogen særligt stor El Niño, selv om januar har været rekordvarm,” siger William Hsieh.

Uoverensstemmelsen kan måske til dels forklares ved en temperatursvingning, der finder sted i det nordlige Stillehav, og som kaldes Pacific Decadal Oscillation (PDO). Siden 1900 eller deromkring har PDO givet 20-30 år med køligere temperaturer efterfulgt af 20-30 år med varmere temperaturer i Vancouver og andre byer i det vestlige Nordamerika.

De senere år har PDO dog været ret uforudsigelig med ret korte kølige og varme perioder. Fænomenet havde en afkølende virkning på Vancouver fra slutningen af 2007, men sidste sommer forsvandt effekten temmelig hurtigt.

”Den så nærmest ud til at fuse ud, og ingen ved hvorfor,” siger William Hsieh. Og netop som den kølende PDO-effekt begyndte at aftage, meldte El Niño sin ankomst. ”Det gav os virkelig nogle svære odds,” siger han.

Men det varmere vejr under legene i 2010 i Vancouver behøver ikke at lægge en dæmper på medaljejagten for de over 2000 olympiske deltagere – der er faldet rigeligt med sne i flere af de olympiske skiområder, og varmen kan måske ligefrem forbedre præstationerne, mener eksperter.

Måske er du interesseret i ...

Læs også