På jagt efter lyn

Tim Samaras er besat af lyn og torden. Han har et tordenvejr­ foran sig og verdens hurtigste kamera i traileren bag sig. Hans mission: At fange et lyn midt i nedslaget.

2. august 2012 af George Johnson

Sensommeren er højsæson for tordenvejr i denne del af USA, og siden 2006 har Tim Samaras forsøgt at gøre det umulige: tage et billede af et lynnedslag i samme øjeblik, som det fødes.

Processen indledes for det meste, når en nedadgående siksak-stribe af negativt ladet elektricitet finder vej – trin for trin gennem en lynkanal – fra sky til jord. Når den kommer tæt nok på, rækker positivt ladede “fingre” op fra jorden.

I samme øjeblik de to udladninger mødes, springer en blændende strømudladning – omkring 30.000 ampere, der bevæger sig med en tredjedel af lysets hastighed – op mod himlen. Det er lysglimtet fra dette "returslag", man ser med det blotte øje, der ofte tolker bevægelsen som nedadrettet. Fra start til slut tager hele processen ikke mere end 200 millisekunder.

Superkamera skal fange lyn

I Tim Samaras’ trailer er der to højhastighedskameraer af mærket Phantom, der kan optage 10.000 billeder pr. sekund. De har gjort ham i stand til at lave forbløffende videooptagelser i slowmotion, der i detaljer viser lynkanalernes trinvise, nedadgående bevægelse og somme tider også de opadgående forudladninger.

Men så snart de to mødes – og hovedudladningen sker – blændes kameraet af glimtet fra returslaget, og detaljerne udviskes.

Forskere ville elske at kunne se og studere processen udfolde sig, når returslaget bliver affyret som en raket fra jorden.

Læs hele artiklen

Klik på Download-knappen herunder for at se om det lykkes for Tim Samaras at fange et lyn midt i nedslaget.

Når du klikker bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Måske er du interesseret i ...

Læs også