Hvorfor regner det ikke i ørkenen?

En ørken er defineret som et sted, hvor det regner under 25 cm om året. I Sahara regner det mindre end 10 cm. Til sammenligning får vi i Danmark godt 70 cm nedbør hvert år. Det tørre klima i ørkener hænger sammen med det globale vindsystem. Ved ækvator stiger den varme luft opad og køles ned, fordi der er koldere højere oppe i at­mosfæren. DERFOR REGNER DET IKKEKold luft kan indeholde mindre vanddamp end varm luft, og derfor kondenserer vanddampen og bliver til regn, der falder i store mængder ved ækvator.

18. februar 2016

En ørken er defineret som et sted, hvor det regner under 25 cm om året. I Sahara regner det mindre end 10 cm. Til sammenligning får vi i Danmark godt 70 cm nedbør hvert år.

Det tørre klima i ørkener hænger sammen med det globale vindsystem. Ved ækvator stiger den varme luft opad og køles ned, fordi der er koldere højere oppe i atmosfæren.

DERFOR REGNER DET IKKE Kold luft kan indeholde mindre vanddamp end varm luft, og derfor kondenserer vanddampen og bliver til regn, der falder i store mængder ved ækvator.

Den nu tørre luft presses nord- og sydpå og synker ned mod jorden igen imellem den 15. og 35. breddegrad nord og syd for ækvator.

Og det er netop her, vi finder de fleste af Jordens varme ørkener. Da luften over ørkenerne således er meget tør, dannes der meget lidt regn i disse områder.

Måske er du interesseret i ...

Læs også