Hvorfor er december ikke den koldeste måned?

Man skulle tro, at december er den koldeste måned, da den korteste dag er her. Men januar og februar er faktisk koldere end december i Skandinavien. Hvorfor?

Det er nærliggende at tro, at december er den koldeste måned, siden den korteste dag på den nordlige halvkugle ligger her. Men januar og februar er faktisk koldere end december her i Skandinavien. Hvorfor?

Den vigtigste årsag er, at Jordens såkaldte strålingsbalance bliver ved med at være negativ helt frem til begyndelsen af februar.

Strålingsbalancen er forholdet mellem, hvor meget varmeenergi Jorden modtager, og hvor meget den afgiver. Og selvom dagene bliver gradvist længere efter vintersolhverv, så skal de op på en vis længde, og solen op i en vis højde på himlen, før vi får mere varme ind, end vi mister.

De kolde have omkring os bidrager også til, at vinteren strækker sig ind i det nye år, fordi de holder på kulden. På samme måde er havene med til at forlænge sommeren, fordi de også er langsomme til at køle ned igen.

Spørg os:

Har du et spørgsmål til NG’s eksperter? Send mail til [email protected]. Kun spørgsmål, der bringes i bladet, bliver besvaret og præmieres med et flot verdenskort.

Måske er du interesseret i ...

Læs også