Hvad sker der med vejret?

Er de senere års vilde vejr tegn på en farlig, menneskeskabt ændring i Jordens klima? Eller er vi blot inde i et naturligt udsving med ekstremt vejr?

24. oktober 2012 af Karen Gunn, Chefredaktør, National Geographic Nordic

Der er sket noget med vejret. I maj 2010 blev country-byen Nashville i USA ramt af skybrud med 340 mm regn og efterfølgende oversvømmelser, der dræbte 11 mennesker. En måned før gav et skybrud 280 mm regn på et enkelt døgn i Rio de Janeiro og udløste mudderskred, der begravede hundredvis af mennesker. Så gav rekordhøje regnmængder i Pakistan oversvømmelser, der berørte over 20 millioner mennesker. Sidst i 2011 blev hundredvis af fabrikker nær Bangkok oversvømmet. Det førte til en verdensomspændende mangel på computer-harddiske.

Og det er ikke kun kraftig regn, der skaber overskrifter. De sidste ti år har vi også set alvorlig tørke steder som Texas, Australien, Rusland og Østafrika, hvor titusinder har måttet søge tilflugt i flygtningelejre. Hedebølger, der har kostet menneskeliv, har ramt Europa, og rekordmange tornadoer har fejet over USA. Ødelæggelserne efter vejrkatastrofer i 2011 anslås at have kostet omkring 875 milliarder kr. – en stigning på hen ved 25 % i forhold til året før.

Video: Se hvordan en tornado opstår

Er disse voldsomme begivenheder tegn på en farlig, menneskeskabt ændring i Jordens klima? Eller er vi blot inde i en periode med et naturligt udsving med ekstremt vejr? Det korte svar er: sikkert begge dele. Den primære drivkraft bag den seneste tids katastrofer har været naturlige klimacyklusser, særligt klimafænomenerne El Niño og La Niña.

Men de naturlige vejrcyklusser kan ikke alene forklare den seneste rekordstribe af vejrkatastrofer. Der er andet på spil: Jorden bliver gradvis varmere med væsentlig mere vanddamp i atmosfæren. Jo mere vanddamp der er i luften, jo større risiko er der for kraftige regnskyl. Jo varmere atmosfæren er, jo større er risikoen for kraftige hedebølger. I 2010 slog varmen nationale rekorder i 19 lande rundt om i verden. Risikoen for ekstremt vejr er kun stigende, mener eksperterne.

Læs hele artiklen om verdens vilde vejr – Klik på Download-knappen herunder.

Når du klikker på download-knappen bliver du bedt om at registrere dig som medlem af natgeo.dk. Det tager et minut og er ganske gratis.

Udsigt til fremtiden

Jordens atmosfære bliver varmere og vådere. I de sidste 25 år har satellitter målt en gennemsnitlig stigning i luftens vanddampindhold på 4 %.

Ved slutningen af dette århundrede kan den globale gennemsnitstemperatur være steget med alt fra 1,5 til 4,5° – til dels afhængigt af hvor meget CO2 vi udsender fra nu af.

De to tendenser er tydelige, og det forøger risikoen for hedebølger, skybrud og måske andet ekstremt vejr.

Måske er du interesseret i ...

Læs også