Skal Rosshavet fredes?

I oktober bliver der taget stilling til om Rosshavet skal fredes. Naturbevaringsfolk presser naturligvis på for at få den antarktiske oase fredet, men lande med licens til fiskeri stritter måske imod.

Rosshavet kunne kaldes havets Serengeti. Over 40 arter lever kun her, og Rosshavet huser liv fra hele fødekæden: vågehvaler og spækhuggere, weddellsæler, sydpetreller, adeliepingviner, kejserpingviner og krill.

Regionens barske klima og fjerne beliggenhed har skabt en naturlig barriere mod menneskers indblanding – indtil nu. For overfiskeri i de fleste af verdens have har drevet fiskere til fjerne egne, og i Rosshavet er der en fristende overflod.

Naturbevaringsfolk forsøger nu at foregribe, at fiskeriet går amok, ved at få havområdet fredet. Rosshavet og Det Sydlige Ishav styres af Kommissionen for Bevarelse af de Marine Levende Ressourcer i Antarktis (CCMALR), hvis medlemmer er lande med videnskabelige eller kommercielle interesser i regionen. I oktober 2012 vil de tage stilling til fredningsforslaget.

Flere lande har ret til at fiske i Rosshavet

Lande med licens til fiskeri i Rosshavet, bl.a. Norge, New Zealand, Korea, Japan, Uruguay, Rusland, Spanien og Storbritannien, vil måske gå imod. Og det er ikke kun beslutningen om at oprette et reservat, der er i spil, men også afgrænsningen af det. Vil fiskeriinteresser stå i vejen for, at vigtige naturområder omfattes af beskyttelse?

Adeliepingviner lever kun i Rosshavets uberørte vande, hvis overflod også har tiltrukket fiskeflåder. Den kommercielt mest værdifulde fangst her er sort patagonisk isfisk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også