Trusler mod de kødædende planter

Den tilpasning, som gør kødædende planter i stand til at gro på udsatte områder, gør dem desværre også yderst følsomme over for miljøforandringer. Landbruget og kraftværker forurener mange sumpe i Nordamerika med ekstra kvælstof. Kødædende planter er så nøje tilpasset et lavt niveau af kvælstof, at den ekstra gødning over­bebyrder deres system.De kødædende planter trues også på andre måder af mennesker. Handel med kødædende planter på det sorte marked er nu så udbredt, at botanikere holder voksestederne for nogle af de sjældne arter hemmelige.

22. juli 2010

Den tilpasning, som gør kødædende planter i stand til at gro på udsatte områder, gør dem desværre også yderst følsomme over for miljøforandringer.

Landbruget og kraftværker forurener mange sumpe i Nordamerika med ekstra kvælstof. Kødædende planter er så nøje tilpasset et lavt niveau af kvælstof, at den ekstra gødning overbebyrder deres system.

De kødædende planter trues også på andre måder af mennesker. Handel med kødædende planter på det sorte marked er nu så udbredt, at botanikere holder voksestederne for nogle af de sjældne arter hemmelige.

Fluefanger bliver indsamlet ulovligt i tusindtal i North Carolina og solgt fra boder langs vejene. Landbrugsstyrelsen i North Carolina har mærket vilde fluefangere med uskadeligt farvestof, som normalt er usynligt, men som lyser under uv-stråler. Kontrollører, som finder fluefangere til salg, kan på denne måde hurtigt afgøre, om planten er dyrket i et drivhus eller ulovligt indsamlet i naturen.

Men selv hvis denne illegale rovdrift på kødædende planter kan stoppes, vil de fortsat være truede. Deres voksesteder forsvinder og erstattes af blandt andet indkøbscentre og huse. Brande, der opstår i naturen, bliver slukket, så andre planter får gode vækstbetingelser og kan udkonkurrere fluefangeren. Muligvis godt nyt for fluerne. Men et tab for alle, som glæder sig over evolutionens opfindsomhed.

Måske er du interesseret i ...

Læs også