Svalbard Noas Ark

Noas iskolde Ark for planter

Dybt inde i et fjeld på Svalbard opbevares frø fra alverdens planter i et enestående botanisk beskyttelsesrum designet til at modstå dommedag selv - en Noas Ark for Jordens grønne fremtid.

14. december 2017 af Mikkel Meister

På øgruppen Svalbard godt 1000 km fra Nordpolen bor flere isbjørne end mennesker, og en stor del af året lægger en tyk dyne af sne sig til rette over det golde og bjergrige landskab. Alligevel gemmer vinterriget en mangfoldig botanisk skat, hvis lige ikke findes andre steder i verden.

Oplev fantastiske Svalbard med National Geographic

Ca. 100 meter inde i bjerget Platåfjellet lagrer “Dommedagsbanken”, Svalbard Global Seed Vault, sikkerhedskopier af frø til en fremtid, hvor naturkatastrofer, ekstremt vejr, krige og overbefolkning gør det til en prøvelse at sikre mad nok til alle på Jorden.

Svalbard fort grafik

130 meter inde under permafrosten ligger selve fryselagrene

Fremtidens planter på spil

Lige nu rummer banken flere end 850.000 frøprøver fra internationale frøbanker i hele verden. Nogle af disse er i overhængende fare på grund af krig eller naturkatastrofer.

I marts 2014 modtog Svalbard Global Seed Vault fx en sending med tusinder af frø fra Syrien, som det lykkedes syriske plantegenetikere at pakke i kasser og fragte ud af det borgerkrigshærgede land.

Frøbanken ICARDA, nær syriens største by Aleppo, indeholder en af de vigtigste internationale samlinger i verden med frø fra 128 lande.

Krigens destruktion af frøbankerne i Afghanistan i 2002 og Irak i 2003 sætter en tyk streg under, at bekymringen for den syriske frøbank ikke er uden grund.

Global redningsaktion

Efter at borgerkrigen brød ud i 2011, hørte Svalbard-forskerne intet fra deres syriske kolleger i to år. Men så blev tavsheden brudt, og nye sendinger med frø ankom til det arktiske fristed.

Takket være indsatsen ligger størstedelen af frøene til det syriske planteliv nu kopieret på Svalbard.

I 2015 ventes kasser med frøprøver fra det borgerkrigsramte Ukraine også at blive fragtet i sikkerhed nordpå.

Svalbard Global Seed Vault er dermed endestationen for en global redningsaktion, der netop nu finder sted i 71 lande.

Nogle steder er frøbankerne truet af krig. Andre steder er de i dårlig forfatning og lette ofre for plyndringer eller oversvømmelser.

Topsikret frø-fort

Global Seed Vault er for det meste mørk, kold og menneskeforladt, da stedet er lukket for offentligheden. Men på en frostkold oktoberdag får Illustreret Videnskabs reporter lov til at træde indenfor iført blå beskyttelseshjelm og varmt tøj.

Svalbard frossen dør

Tommetyk rim indkapsler selve fryselagrene

Pinkoder indtastes, og nøgler drejes til de i alt fem metaldøre, som fører gennem den 100 meter lange korridor. De sidste to, der udgør en luftsluse, er beklædt med tykke lag af rimfrost.

På den anden side befinder Dommedagsbankens hjerte sig – et grottelignende opbevaringsrum, hvor frøene takket være det konstant arbejdende køleanlæg ligger nedkølet til -18 grader.

Kom på dit livs rejse med Illustreret Videnskab og National Geographic

Næseborene fryser hurtigt til, og følelsesløsheden rammer fingrene. Selv hvis strømmen går, sørger den omkringliggende permafrost for, at temperaturen aldrig overstiger minus fire grader.

Marihuana fra Nordkorea

Rækker med tre meter høje stålreoler åbenbarer sig, da lyset tændes i frøbankens vigtigste rum.

På hylderne står stakke af pap- og plastikkasser forsynet med små klistermærker, der afslører nationaliteten. Ingen bortset fra forskerne i donorlandets nationale frøbank får lov at åbne kasserne og tjekke indholdet.

Blandt lange rækker af pap- og plastikkasser på hylderne skiller et sæt rødmalede trækasser sig ud.

DPR of Korea – dvs. Nordkorea – står der med hvide, spraymalede bogstaver.

Blandt frøene fra det isolerede diktatur er bl.a. ca. 500 af bankens i alt 21.500 marihuanafrø.

Nordkoreansk Marihuana

Kim Jong-uns personlige stash?

I en anden kasse ligger amarantfrø fra Ecuador – en plante, der er blevet dyrket i Sydamerika siden aztekernes og inkaernes tid.

I en tredje hviler colombianske frø fra rør mig ej-planten, der folder bladene sammen ved berøring.

Økologisk livsforsikring

På denne oktoberdag ankommer kasser fra Bulgarien, Colombia og Indien med bl.a. byg, hvede, majs, kikærter, jordnødder, dueærter og perlehirse.

Svalbard Lagerhylder

Registrering og katalogisering er essentiel

Svalbard Global Seed Vault er det sidste vigtige led i en kæde, der begynder med planteforskernes indsats i verdens omkring 1750 nationale frøbanker. Her bliver frøene indsamlet, katalogiseret og opbevaret, før de kan flyves nordpå.

Forskernes indsats er vigtig, fordi landmænd over hele verden har store udfordringer foran sig.

Klimaforandringer vil komme til at præge det 21. århundrede, hvor temperaturstigninger nogle steder vil blive voldsomme. Andre steder vil regnen falde, når landmanden og hans afgrøder mindst har brug for det.

Samtidig skal omkring ni mia. mennesker have mad på bordet i 2050.

REJS TIL SVALBARD – ISBJØRNENS RIGE – med National Geographic

Millioner af planter allerede borte

Jo større udvalg af sorter på lager, jo bedre chancer har forskerne for at kunne udvikle nye afgrøder, der fx kan modstå ekstrem varme eller nye sygdomme eller give større udbytte under høsten.

Selvom genmodificering har været brugt i en årrække, opfattes det stadig som en kontroversiel måde at skabe menneskeføde på.

Derfor vil nye sorter fortsat blive fremavlet med mere gammeldags metoder som krydsning og selektion af eksisterende sorter, og derfor er det vigtigt at have et stort udvalg af frø at vælge fra.

FN’s fødevareorganisation anslår, at 75 procent af alle sorter i verden gik tabt i det 20. århundrede, og derfor er det vigtigt for forskerne at skaffe permanent asyl på Svalbard til de sorter, der endnu ikke er uddøde – ikke mindst til frø fra lande som Ukraine og Syrien, hvor de nationale frøbankers fremtid er usikker.

Svalbard ærter

Endnu en frøprøve når Dommedagsbanken

4000 år under isen

Et sølvfarvet plastikbrev bliver klippet op, og små, grønne ærter triller ud. De er blegere end spiseærter og stenhårde.

Vandet trækkes ud af dem inden forseglingen, og i Svalbard Global Seed Vaults konstante kulde skønnes de at kunne holde sig friske i 4000 år eller længere. Deraf øgenavnet “Dommedagsbanken”.

I øjeblikket benyttes kun det ene af bankens tre underjordiske kamre, men når de alle tages i brug, vil de kunne rumme 4,5 mio. frøprøver.

Måske er du interesseret i ...

Læs også