Historien bag nikotin

Nydelsen af nikotin går helt tilbage til 1600-tallet.

6. december 2012

Nikotin er et stof, der findes i tobaksplanten Nicotiana tabacum, hvoraf det har fået sit navn. Planten er navngivet efter den franske diplomat Jean Nicot, som levede ca. 1530-1600.

Man mener, at Jean Nicot omkring 1560 som den første indførte tobaksplanten i Frankrig fra Lissabon. Jean Nicot var begejstret for plantens helende egenskaber, og dengang blev den også kun brugt som lægeurt i Europa.

Først i 1600-tallet begyndte vi at ryge den, da piberygning blev moderne – og 100 år senere blev snustobak populær blandt mænd og kvinder. Papircigaretten slog ikke igennem i Europa før Krimkrigen midt i 1800-tallet. I dag ved vi, at nikotin er særdeles giftigt, at det påvirker det autonome nervesystem og skaber afhængighed.

Mindre doser virker stimulerende, men hurtig indtagelse af 20-50 mg fremkalder alvorlig forgiftning, der kræver behandling med respirator.

I øvrigt brugte man tidligere – i mindre miljøbevidste tider – en blanding af vand og nikotin som insektgift. I dag bruges nikotin i stort omfang i lægemidler til rygeafvænning.

Måske er du interesseret i ...

Læs også