Nyt havreservat skal beskytte Galápagosøernes rige dyreliv

Havlivet omkring de berømte øer med de sjældne dyr har i mange år været truet af legalt og illegalt fiskeri. Det skal et 15.000 kvadratkilometer stort reservat nu lave om på.

5. april 2016 af Brian Clark Howard

I marts måned videregav Ecuadors præsident Rafael Correa nyheden om, at der er etableret et havreservat på Galápagos-øerne samt 21 andre reservater rundt omkring på de vulkanske øer.

Det nye Galápagos-reservat dækker over 40.000 kvadratkilometer og strækker sig over de nordlige øer Darwin og Wolf.

Illegalt fiskeri truede det vilde havliv

Galápagosøerne havde i forvejen ca. 97 procent af landskabet beskyttet som nationalpark.

Men havlivet omkring øerne var forsømt.

”Dog var mindre en 1 procent af det omgivende hav fuldt beskyttet. Og som et resultat af dette har illegalt og legalt fiskeri truet bestanden af havlivet i løbet af de sidste par år”, siger Enric Sala, en af National Geographics banebrydende forskere og leder af Pristine Seas-ekspeditionerne.

Galápagosøerne huser et værdifuldt og rigt havliv

”Galápagosøerne har en ekstraordinær økologisk værdi og en økonomisk værdi. Ecuadors regering støtter etableringen af et havreservat for at efterlade en arv til vores børn og børnebørn; en idyllisk verden, hvor så mange arter som muligt bevares for glæden og viden for de fremtidige generationer,” udtaler Ecuadors præsident Rafael Correa.

Galápagosøerne fungerer som et produktivt økosystem, hvor særligt øerne Darwin og Wolf har et havliv fyldt med hajer fra hele verden. Og ifølge et nyt studie er der en biomasse af fisk på hele 17,5 tons per hektar rundt om øerne.

Måske er du interesseret i ...

Læs også