Ekstremt vejr på solen

En lysende hvirvel på solen (til venstre for midten) viser på dette sammensatte billede fra Solar Dynamics Observatory stedet, hvor et plasmaudbrud 1. august udløste en koronal masseudsendelse, der fremkaldte sidste uges nordlys. De forskellige farver viser områder med temperaturforskelle på solen.Solaktiviteten stiger og falder i en regelmæssig cyklus på omkring 11 år. Den seneste periode med kraftig aktivitet sluttede i 2001, og derefter fulgte en lang periode uden større aktivitet.

16. august 2010

En lysende hvirvel på solen (til venstre for midten) viser på dette sammensatte billede fra Solar Dynamics Observatory stedet, hvor et plasmaudbrud 1. august udløste en koronal masseudsendelse, der fremkaldte sidste uges nordlys. De forskellige farver viser områder med temperaturforskelle på solen.

Solaktiviteten stiger og falder i en regelmæssig cyklus på omkring 11 år. Den seneste periode med kraftig aktivitet sluttede i 2001, og derefter fulgte en lang periode uden større aktivitet.

Udbruddene i august, der følger i kølvandet på en periode med mange solpletter, er formentlig tegn på, at stjernen er ved at vågne til live igen – hvilket er godt nyt for fans af nordlys, men kan give problemer for satellitter, astronauter og en hel del teknologi på jorden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også