Giftigt fyrværkeri

Fyrværkeri kan være en farlig fornøjelse. Ikke kun fordi man kan blive forbrændt, eller vildfarne raketter kan antænde brande, men også pga. det giftige kemikalie perklorat. Forskningsresultater peger på, at perklorat især hos børn og gravide kvinder kan hæmme skjoldbruskkirtlens produktion af væksthormoner.

15. december 2009

Ofte affyres raketter ud over vand, men små portioner perklorat kan ende i vandet. Det gør det ikke bedre, at de brugte raketstumper ikke samles ind. Og perklorat forsvinder ikke sådan lige. I 2004-2006 blev en sø i Oklahoma i USA holdt under observation, og det viste sig, at vandets perkloratindhold voksede betydeligt efter et fyrværkeri. Alt afhængigt af vejret tog det 20-80 dage at stabilisere situationen.

Men nu har kemikerne Darren Naud og Mike Hiskey fundet en løsning. I det meste af det fyrværkeri, deres virksomhed i New Mexico fremstiller, bruges der mere ufarlige, nitrat-baserede iltningsmidler i stedet for perklorat. Den type fyrværkeri ryger ikke så meget og er ideel til indendørs brug, men mange udendørsarrangementer sværger fortsat til de billigere kinesiske produkter. Hvis ikke der lovgives om anvendelsen af perklorat, kommer man formentlig aldrig det farlige fyrværkeri til livs.

Måske er du interesseret i ...

Læs også