Red ozonlaget - og skab mere drivhuseffekt?

Hullet i ozon-laget har bidraget til at modvirke den globale opvarmning på den sydlige halvkugle, viser et forskningsprojekt der er offentliggjort i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

10. februar 2010 af Kate Ravilious, Sydney, National Geographic News

Selvom det meste af verden er blevet varmere, forbliver dele af den sydlige halvkugle stædigt koldt – sært nok pga. et kæmpe hul i ozonlaget. Ny viden tyder på, at alle forsøg på at lukke hullet rent faktisk øger opvarmningen af halvkuglen.

Det skyldes, at der gennem årtier har været mere hvide sommerskyer, der er skabt af hullet og som reflekterer solens stråler - og dermed opfører sig som et skjold mod global opvarmning. Skyerne opløses i takt med, at ozonlaget repareres, og det fører til en hurtigere temperaturstigning end ventet, siger Ken Carslaw fra University of Leeds i England.

Forskere fra British Antarctic Survey opdagede I 1985 et enormt hul i ozonlaget i den øvre atmosfære over Sydpolen. Ozon i den øvre atmosfære absorberer skadelige ultraviolette stråler fra Solen.

Det efterfølgende internationale forbud mod CFC-gasser, der fortynder ozonlaget, stoppede forstørrelsen af ozon hullet og skønnes som en af de helt store miljøsucceser i det 20. århundrede. Men helingsprocessen er langsom. Siden 1980erne har forandringer i den øvre atmosfære intensiveret de cirkumpolare vinde, der hersker i Antarktis.

Carslaw and hans kollegaer har ved hjælp computer-modeller og to årtiers meteorologiske data opdaget, at de stærkere vinde pisker mere skumsprøjt op fra havet. Det slynger flere saltpartikler op i luften, hvilket betyder mere blændende, hvide skyer, som reflekterer solstrålerne tilbage ud i rummet og dermed har en afkølende effekt.

Ozon hullet er således årsagen til sommerafkølingen, som omtrentligt har neutraliseret opvarmningen, som det stigende CO2-udslip er skyld i, siger Carslaw.

Måske er du interesseret i ...

Læs også