Polarhvirvel på tur giver ekstra kold og lang vinter

En stor lufthvirvel over Arktis er ved at bevæge sig længere over mod os i Europa. Det kan give en exceptionelt kold vinter helt ind i marts.

8. december 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

Højt oppe over Arktis hvirvler enorme mængder kold luft rundt.

En polarhvirvel er et lavtryksområde, der drejer mod urets retning ved Nordpolen – også kaldet en cyklon. Hvirvlerne har stor indflydelse på temperaturen på vores egne.

Over Arktis findes to polarhvirvler. Den ene befinder sig i troposfæren 5500-9100 meter over Jordens overflade, mens den anden holder til i stratosfæren ca. 19.800 meter over overfladen.

Hvirvel bevæger sig mod Europa

En ny undersøgelse publiceret i Nature viser på baggrund af satellitdata fra de sidste 30 år, at den øverste af de to polarhvirvler har tendens til at bevæge sig mod Europa i februar.

Flytningen er ifølge forskerne tæt forbundet med, at der er fortsat mindre havis i Arktis – især i Barents- og Karahavet, som er en del af det Arktiske Hav.

Samtidig med flytningen er hvirvlen også blevet svagere. Det betyder, at hvirvlen ikke holder lige så godt på kulden, og at de kolde temperaturer spreder sig fra den arktiske cirkel til andre egne.

Hvirvel gør vinteren lang

Konsekvensen er noget, vi kan mærke i Nordeuropa: Vinteren vil i år blive både længere og koldere end normalt. Sandsynligvis kommer den kolde årstid til at strække sig helt til slutningen af marts ifølge forskerne bag.

Flere forskere har set et mønster i, at klimaet er blevet varmere i Arktis og koldere i det eurasiske kontinent.

Og flere undersøgelse vil kunne svare på, om polarhvirvlens skiftende position er grunden til den store asymmetri i temperaturerne.

Måske er du interesseret i ...

Læs også