Nyt blad: Overlevelsesguide til klimaforandringerne

Kan vi overhovedet bremse klimaforandringerne? Og hvis ikke, hvordan lever vi så med dem? National Geographic har dedikeret hele blad nr. 11/2015 til at klæde dig på til en varmere verden.

10. november 2015

KLIMAFORANDRINGER: Kan vi fikse det?

Der er ingen tvivl: Klimaforandringerne er en realitet. Verden er blevet varmere. Spørgsmålet er, om vi kan gøre noget ved det, eller hvordan vi i givet fald lever med det. I National Geographic nr. 11/2015 guider vi dig igennem junglen af information på området.

Tyskland sætter sejlene til grøn kurs

Når man siger CO2 og klimaforandringer må man også sige fossile brændstoffer, da det er afbrændingen af disse, der er den største kilde til CO2-udledning og dermed opvarmningen af vores planet. Men kan vi komme af med de fossile brændstoffer?

Ja, mener Tyskland. Landet har forpligtet sig til en ambitiøs energirevolution, der på sigt skal lukke helt ned for kulkraft og helt op for vedvarende energi. Tyskland har som mål i 2050 at have nedbragt landets CO2-udledning med 80 % i forhold til 1990.

Læs artiklen, og bliv klogere på, hvad det er for en enorm omstilling, som miljøfrontløberen Tyskland har sat i værk.

Solenergi revolutionerer udviklingslandene

Solenergi er i gang med at løfte livskvaliteten og indtjeningsmulighederne for befolkningen i ulandene.

621 millioner mennesker i Afrika syd for Sahara har ikke adgang til elektricitet, og i den indiske delstat Uttar Pradesh har kun 37 % af de 200 millioner indbyggere el som primær lyskilde. Indtil videre har de klaret sig med petroleum, som skader lungerne, og batterier, der ofte lækker ætsende syre.

Men ny teknologi har gjort solceller så billige, at de nu i stor stil kaster lys over millioner af menneskers liv i ulandene. Og de gavner oven i købet sundheden og bedrer i miljøet. Læs hele artiklen i bladet.

KLIMAFORANDRINGER: Kan vi leve med det?

I anden del af National Geographic nr. 11/2015 ser vi nærmere på konsekvenserne af den globale opvarmning, og hvordan vi bedst tilpasser os den.

Isen smelter under Grønlands fangere

Da den 64-årige grønlandske fanger Albert Lukassen var ung, kunne han tage hundeslæden på jagt på den frosne Uummannaq-fjord fra december eller januar og helt ind i juni. Nu fryser isen først i februar og begynder allerede at tø i april.

Det betyder, at fangstsæsonen er skrumpet markant i et land, hvor overlevelsen i de afsides bygder afhænger af kød fra vildt. En mange hundrede år gammel fangerkultur kan være på vej ud.

Køb National Geographic, og kom indenfor hos de grønlandske fangere, der fortæller om, hvordan vilkårene for deres erhverv forandrer sig, og hvordan de ser på fremtiden.

Hvilke arter vil trives, og hvilke vil dø ud?

Dyrene har nydt godt af et relativt stabilt klima de sidste 10.000 år, men verden opvarmes med rekordfart, og nu er de voldsomt udfordret.

Et af de store spørgsmål i klimadebatten er, hvilke dyrearter kan tilpasse sig opvarmningen. Svaret er, at det kan de, der er gode til at tilpasse sig hurtige forandringer, og som tåler en bred vifte af forskellige typer klima. Og det gælder også de arter, der har stor genetisk variation og formerer sig hurtigt. Typisk aggressive og invasive arter.

Læs hele artiklen, og se, hvilke arter vi kan regne med at se mere af i fremtiden, og hvilke der måske bukker under.

Kiribati: en østat, der forsvinder

Debatten om stigende have og øer, der er ved at drukne, har gjort østaten Kiribati i Stillehavet kendt i hele verden. Fotografer og journalister fra nær og fjern rejser hertil for at rapportere fra “klimakrisens frontlinje”.

Lige nu bliver der talt meget om udvandring. Skal befolkningerne blive? Skal de rejse? Bliver de tvunget til at flytte? Hvis ja, hvortil? Andre lande står ikke i kø for at byde klimaflygtninge velkommen.

Læs den gribende beretning om et folk, der ikke vil se sig selv som ofre, og som trods modgang beskrives som evigt optimistiske “prinser af latter og venskab, poesi og kærlighed”, i National Geographic nr. 11/2015.

Få et abonnement og spar penge

Hvis du vil have endnu mere National Geographic, kan du spare penge ved at benytte dig af et af vores supergode tilbud på et abonnement. Få f.eks. 3 numre af magasinet + et sejt actionkamera for kun 149,50.

Abonnement + actionkamera >>

Måske er du interesseret i ...

Læs også