“Lysets Gudinde” smelter

Næsten tre meter af Kolahoi gletsjeren, som kaldes Gwash Brani – “Lysets Gudinde” – forsvinder hvert år

30. marts 2010 af Rebecca Byerly i Kashmir, Indien, National Geographic

Kolahoi gletsjeren er blevet 15 til 18 procent mindre i de sidste 40 år. Det svarer til ca. tre meter om året, viser data fra Energy and Resources Institute (TERI) i New Delhi.

Millioner af folk i Indien og Pakistan er afhængige af vandet fra Kolahoi gletsjeren, som ligger i Kashmir området i Vest-Himalaya.

“Kolahoi er alt for os,” siger Ashraf Mohammed Ganai.

Den 24-årige mand bor i Aru, den sidste landsby på vejen til Kolahoi, og lever af at guide ekspeditioner til gletsjeren.

“Vi er fortabt uden hende,” tilføjer han

Ganai har levet hele sit liv i Kashmir-bjergene med lyden af plaffende maskingevær som “soundtrack“. Indien og Pakistan kæmpede i 20 år - indtil 2002 - i en blodig strid om, hvem der havde rettigheden til området.

Før 2002 måtte forskere samle data om gletsjerne med satellit-billeder, men er med den seneste våbenhvile kommet tilbage TERI etablerede et projekt sidste år som har til formål at måle Kashmirs gletsjere. Kolahoi i Liddar-dalen blev valgt som et fokusområde, og Ganai blev ansat til at hjælpe med ekspeditioner til gletsjeren.

Konsekvenser

Afløb fra de smeltende gletsjere i Kashmir til Pakistan kan falde med 40 procent ifølge reporter fra forskningsinstituttet Woodrow Wilson Center i Washington DC.

Det vil have katastrofale konsekvenser for de millioner af mennesker, der er afhængige af vandet, siger eksperter.

Nogle folk lider allerede. De nomadiske bakarwal-hyrder, der græsser deres får i Liddar-dalen, har haft problemer med den uberegnelige vandstand i de senere år.

“Engang viste vi lige præcis, hvornår der var vand i floden,” siger en bakarwal kvinde.

“Men nu er vandstanden enten for høj eller for lav. Jeg vil have mine børn skal have en uddannelse. Denne måde at leve på er ikke god mere,” siger kvinden, der har tre børn.

Måske er du interesseret i ...

Læs også