Landets storbyer udsatte for oversvømmelse

Over en tredjedel af verdens befolkning bor inden for 100 km fra en kyst. Når havene igennem de næste årtier stiger, skønner klimaforandringseksperter, at mange af verdens største byer vil være stadig mere udsatte for oversvømmelser. Ifølge en nylig undersøgelse af 136 havnebyer ligger dem med den største og mest udsatte befolkning i udviklingslandene, især i Asien.

13. maj 2011

Over en tredjedel af verdens befolkning bor inden for 100 km fra en kyst.

Når havene igennem de næste årtier stiger, skønner klimaforandringseksperter, at mange af verdens største byer vil være stadig mere udsatte for oversvømmelser. Ifølge en nylig undersøgelse af 136 havnebyer ligger dem med den største og mest udsatte befolkning i udviklingslandene, især i Asien.

De to storbyer, der inden 2070 vil opleve den største forholdsmæssige stigning i antallet af indbyggere udsat for klimatiske ekstremer, ligger begge i Bangladesh: Dhaka og Chittagong med Khulna lige i hælene. Selv om visse egne af deltaregionen vil kunne holde trit med den stigende vandstand takket være flodaflejringer, der hæver kystområdet, er der andre, der højst sandsynligt vil blive oversvømmet.

Men bangladesherne behøver ikke at vente årtier på at få en forsmag på en fremtid med en stigende vandstand. Fra deres fremskudte stilling i Den Bengalske Havbugt har de allerede fået at føle, hvordan det er at bo i en overbefolket, klimaforandret del af verden. De har set havene stige, set saltvandet forurene kystens grundvandslag, set oversvømmelser fra floderne tage til og cykloner hamre mod kysten med stadig stigende intensitet – forandringer, der alle er forbundet med opbrud i det globale klima.

Den 25. maj 2009 fik folk i Munshiganj, en by med 35.000 indbyggere beliggende på den sydvestlige kyst, et glimt af, hvad der er i vente, for den dag steg havet 1 m. En cyklon ved navn Aila lå på lur et stykke fra land, og vindstødene på 110 km/t. sendte lydløst en flodbølge ind mod kysten, hvor indbyggerne intetanende havde travlt med at passe deres rismarker og reparere deres fiskenet.

Lidt efter kl. 10.00 lagde den 40-årige fisker Nasir Uddin mærke til, at vandstanden i den flod i byen, der påvirkes mest af tidevandet, steg “meget hurtigere end normalt” mod højvande. Han nåede netop at kigge sig tilbage og se en mur af brunt vand begynde at vælte op over det ene af de 2 m høje jorddiger, der beskyttede byen – den sidste forsvarslinje mod havet.

Nogle sekunder senere skyllede vandet gennem hans hus og sugede de lerklinede mure og alt andet med sig. Hans tre små døtre sprang op på køkkenbordet og skreg, da det kolde saltvand brusede om anklerne på dem og lidt efter nåede dem til knæene. “Jeg var sikker på, at vi ville dø,” fortæller han. “Men Allah havde andre planer.”

Som ved et mirakel kom der en tom fiskerbåd drivende forbi, og Nasir Uddin fik fat i den og løftede døtrene om bord. Nogle minutter senere kæntrede båden, men det lykkedes familien at klamre sig fast, selv om bølgerne kastede rundt med den. Endelig trak vandmasserne sig tilbage og efterlod i hundredvis af omkomne og mange tusind hjemløse langs den sydvestlige kyst. Nasir Uddin og de fleste af hans naboer i Munshiganj valgte at blive og genopbygge deres hjem, men flere tusind andre begav sig af sted for at begynde forfra i byer som Khulna og Dhaka længere inde i landet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også