Hvordan vil Europa se ud, hvis al isen smelter?

Store dele af Europa vil være under vand, hvis det mest katastrofale scenarie bliver til virkelighed.

Der er over 21 millioner km3 is på Jorden, og ingen ved med sikkerhed, hvor lang tid det vil tage at smelte det hele. Formentlig mere end 5000 år, siger nogle videnskabsfolk.

Men hvis vi afbrænder alt vores kul, olie og gas og derved tilfører atmosfæren yderligere godt 5 billioner ton CO2, vil vi med stor sandsynlighed skabe en isfri klode. Det vil være en varm klode med en gennemsnitstemperatur på måske 26,6 ?C i stedet for de nuværende 14,4. Store dele af den vil muligvis blive for varm til menneskelig beboelse. Ørkener vil uden tvivl brede sig.

Store dele af Danmark forsvinder

Kortene her viser ikke den type forandringer. De viser verden, som den er nu, blot med én afgørende forskel: Al isen på landjorden er smeltet og flydt ud i havet, som dermed er steget 66 m.

Om tusinder af år i dette katastrofescenarie vil Holland for længst have overgivet sig til havet, og det meste af Danmark vil også være væk. I Egypten vil Alexandria og Cairo være oversvømmet af det indtrængende Middelhav, hvis stigende vandmasser også vil have fået Sortehavet og Det Kaspiske Hav til at gå langt over deres bredder.

Se hele verden

Få kortet over hele verden ved at downloade filen nedenfor.

Læs mere

Læs mere om det stigende havniveau i hele verden i artiklen her.

Måske er du interesseret i ...

Læs også