Himalayas snedækkede tinder – her set fra over 8000 meters højde på nordsiden af Mount Everest – er en del af et livsvigtigt ferskvandsdepot, der forsyner en meget stor befolkning. Men temperaturstigninger og smeltende is kan udløse katastrofer. Foto: Namgyal Sherpa, Everest Peace Project

Galleri: Kilden til liv

Gletsjerne på Det Tibetanske Plateau leverer vand til Asiens floder, der er livsnerve for to milliarder mennesker. Men nu forsvinder isen.

26. april 2010

Gletsjerne på Det Tibetanske Plateau leverer vand til Asiens floder, der er livsnerve for to milliarder mennesker. Men nu forsvinder isen. Foto: Jonas Bendiksen

Turister tager billeder foran en beskidt og smeltende gletsjertunge. Mingyong-gletsjeren i Yunnan provinsen er efter sigende, en af Kinas hurtigst smeltende gletsjere. Den er skrumpet over en halv kilometer i de sidste 10 år.

En tibetansk dreng kaster bedekort i Den Gule Flod under en buddhistisk ceremoni i Kinas Qinghaiprovins.

Der hænger en skarp dis over et nomadehjem i en genhusningsby i Qinghaiprovinsen i Kina. I komfurerne fyres der med kokasser og brænde, som giver sort sod, der optager solvarme og får sneen til at smelte hurtigere.

Et kraftværk, der udspyr CO?, konkurrerer med familiebrugene i Chongqing om vandet i Chang Jiang. Floden dækker vandbehovet for kommunens 31 millioner indbyggere.

I et slumkvarter i Delhi venter folk i timer på vand fra en privatejet hane, og mange går forgæves. “Nogle har, andre har ikke,” siger Syed Hasnain fra Delhis institut for energi og ressourcer.

I et solstegt slumkvarter i Delhi myldrer mænd hen til en tankvogn for at tappe vandet ud. Det er mere værdifuldt end kontanter og væk på få minutter.

Gæster køler af i Aapno Ghar, et vandland i Delhi. I Indien er der masser af vand til de velhavende, men ikke så langt herfra kæmper folk for at overleve i en af byens overfyldte slumkvarter.

En strandet bus i Dhaka, Bangladesh, bliver brugt som et tørt tilflugtssted. Folk plasker gennem hovedstaden efter et regnskyl omdanner gaden til en flod. Oversvømmelser i Asien bliver sandsynligvis værre, men vandmangel kan eventuelt skabe endnu større problemer.

Bådførere er blevet ansat af vandudviklingsministeriet i Bangladesh til at samler sand, som skal bruges til at udfylde revner i diget, der beskytter byen Sirajganj. Den heftige strøm fra Jamuna-floden er årsagen til skaden.

I Sirajganj i Bangladesh sejler folk sandsække ind for at forstærke en dæmning, efter at floden Jamuna er gået over sine bredder. Hvis smeltende is får floderne til at stige, kan den slags nødløsninger blive mere udbredte.

En træt arbejder tager et hvil i bomulden på en fabrik i Qurghonteppa i Tadsjikistan. Økonomien for halvdelen af landets befolkning bygger på bomuld, og det er smeltevandsfloder, der vander den tørstige afgrøde.

Unge mænd i landsbyen Ghaira i det sydvestlige Tajikstan, hopper i en vandingskanal – det eneste vandhul i omegnen. Landet er så tørt, at 70 procent af landbrugsjorden skal kunstvandes. Denne kanal vander sandsynligvis bomuld, som er Tajikistans vigtigste afgrøde.

Målt lodret har East Rongbuk-gletsjeren på Mount Everest mistet ca. 106 m is fra august 1921 (øverst) til oktober 2008. Foto: (Øverste panorama) Maj. E. O. Wheeler, Royal Geographic Society og (nederste) David Breashears

Måske er du interesseret i ...

Læs også