I 1824 indså franskmanden Jean-Baptiste Joseph Fourier, at Jordens atmosfære holder på varmen fra Solen.

© NASA

Drivhuseffekten blev opdaget for 200 år siden

Jordens atmosfære holder på varmen. Det har forskere vidst i 200 år, men den første advarsel mod menneskeskabte klimaforandringer kom først 100 år senere.

27. september 2017

Drivhuseffekten blev opdaget allerede i 1824 af den franske videnskabsmand Jean-Baptiste Joseph Fourier. 

Han indså, at atmosfæren tilbageholder energien, der kommer fra Solen. Sollysets kortbølgede stråling passerer nemlig stort set uhindret igennem luftlagene og rammer jordoverfladen. 

Her omsættes lyset til varme, som igen reflekteres fra overfladen som varmestråling. Varmestråling består af infrarøde lysbølger, som har en længere bølgelængde end det indkomne lys. 

Den langbølgede stråling bliver fanget af drivhusgasserne i atmosfæren, som derfor bliver varmere. Processen er identisk med den måde vinduerne i et drivhus lukker sollys igennem den ene vej, men forhindrer varmen i at slippe ud igen.


Forsker advarer mod menneskeskabte klimaændringer

I 1864 beviste den irske fysiker John Tyndall, at drivhuseffekten primært skyldes vanddamp og kuldioxid. 

Næste skridt mod nutidens klimavidenskab kom i 1896, da kemikeren Svante Arrhenius bestemte vanddamps og kuldioxids evne til at optage og afgive infrarød varmestråling.

Han beregnede også, hvor meget temperaturen på Jorden ændrer sig ved forskellige koncentrationer af kuldioxid, og i 1904 blev han den første til at advare mod menneskeskabte klimaændringer.

Måske er du interesseret i ...

Læs også