80.000 rensdyr er sultet ihjel på grund af klimaforandringer

Varmere temperaturer har medført, at mere end 80.000 rensdyr er sultet ihjel i det nordvestlige Sibirien. Forskere frygter nu, at endnu flere mister livet i de kommende måneder.

1. december 2016 af Nanna Vium / Illustreret Videnskab

Usædvanlige vejrmønstre omkring Jamalhalvøen i det nordvestlige Sibirien har betydet, at mere end 80.000 rensdyr er sultet ihjel over de seneste 10 år.

Det svarer til hele 22 procent af den samlede rensdyrpopulation i det øde område. Og nu frygter forskere, at rensdyrflokkene går endnu en livfarlig vinter imøde.

Varme temperaturer i november

Årsagen til massedøden skal ifølge forskerne findes i vejrforholdene, der forhindrer rensdyrene i at få adgang til føde.

Populationen blev særligt ramt i årene 2006 og 2013.

Her oplevede området varme temperaturer tidligt i november, og det førte til tunge regnskyl, der senere forvandlede sig til et hårdt lag is.

>>Tag med på et unikt ekspeditionstogt til storslåede Svalbard, hvor både midnatssol og isbjørne stortrives.

Is blokerer for føden

Det betød, at rensdyrene ikke kunne grave mundtøjet ned til føde i flere måneder, forklarer forskningsleder Bruce Forbes fra Lapland Universitetet i Finland.

”De voksne hanner kan normalt bryde igennem is på op mod to centimeter. Men både i 2006 og 2013 var islaget langt over 10 centimeter tykt,” forklarer han.

Og nu frygter han og kollegerne, at den kommede vinter også får et utal af rensdyrliv på samvittigheden.

I september måned målte forskere den laveste mængde havis, der nogensinde er registreret i det arktiske. Og det kan være tegn på, at temperaturen og fugtigheden når usete højder.

Måske er du interesseret i ...

Læs også