Brune pelikaner, der er smurt ind i olie fra udslippet i Den Mexicanske Golf i 2010, stimler sammen på det vindende foto i konkurrencen Veolia Environnement Wildlife Photographer 2011. Den spanske fotograf Daniel Beltrá indfangede motivet ved en midlertidig fugleredningsstation i Fort Jackson i Louisiana, USA. Billedet "gør en katastrofe til kunst", siger dommer Mark Carwardine, der er zoolog og fotograf, i en udtalelse.

Galleri: Årets naturfotos 2011

Urfugle i kamp og en nysgerrig ræv er blandt motiverne på nogle af årets bedste billeder af vilde dyr, der er kåret i en britisk konkurrence.

7. november 2011

Urfugle i kamp og en nysgerrig ræv er blandt motiverne på nogle af årets bedste billeder af vilde dyr, der er kåret i en britisk konkurrence.

For at få dette vinderbillede af en rød hunræv i kassen tilbragte den tyske fotograf Klaus Echle måneder i Schwarzwald i Tyskland. Den dag, Klaus Echle tog billedet, blev hunræven hos ham i over to timer. "Hun var så afslappet, at hun lagde sig ned ved siden af mig," siger han. Dommer Sophie Stafford, der er redaktør for BBC Wildlife, har denne kommentar: "Selv om jeg har set tusindvis af rævebilleder gennem årene, kan jeg kigge i timevis på dette stemningsfyldte og intime foto."

Galapagoshajer svømmer gennem en lysstribe, der kommer fra et forskningsskib i en lagune i Mocambiquekanalen. Den tysk-sydafrikanske fotograf Thomas Peter Peschak var med på ekspeditionen, som skulle tælle bestanden af den udsatte hajart. "Fordi vi ikke behøvede at bruge undervandsstroboskoper eller flash, var det muligt at give et indtryk af nattestemningen på stedet," siger Thomas Peter Peschak.

Fugle af arten sort drongo slår på dette vinderbillede i kategorien "Fugleadfærd" ned for at fange insekter på flugt fra en kontrolleret steppebrand i Kaziranga Nationalpark i det nordøstlige Indien. "Varmen var ulidelig," siger den indiske fotograf Nilanjan Das, "og det var endda der, hvor jeg stod, omkring 30 m fra ilden." Fuglene, der tilsyneladende var uanfægtede af varmen, jagede kun i 10 sekunder foran flammemuren og forsvandt så.

En flok kongepingviner på dette vinderbillede i kategorien "Dyr i eget miljø" sjokker gennem fygesneen på den britiske ø South Georgia i nærheden af Antarktis. Den norske fotograf Ole Jørgen Liodden tog billedet på sin fjerde tur til Antarktis, så han var forberedt på de barske forhold. Mens han krøb sammen i snestormen, "brugte jeg en ret langsom lukkerhastighed for at fange den næsten vandrette snefygning", siger han.

Et kæmpebjerg af sandklitter spejler sig i en kildesø i ørkengeoparken Alxa i Mongoliets Gobiørken. Da den schweiziske fotograf Alessandra Meniconzi klatrede op på den højeste klit i parken, blev hun helt overvældet af synet. "Jeg har aldrig set noget lignende: tusindvis af små, vindskabte klitter, der havde samlet sig til én kæmpemæssig, og fordi spejlingen i søen fordoblede sceneriets omfang, følte jeg det, som om jeg var fanget midt ude på et kæmpehav af sand," siger hun.

Den norske fotograf Aleksander Myklebust tilbragte 10 nætter i et skjul for at få dette vinderbillede i aldersgruppen 15-17 år af kæmpende urfugle. Hvert år slår de hønsestore fugle lejr i små territorier i nærheden af Ringsaker i Norge, og hver morgen opfører de en forestilling for at imponere hunnerne. Disse to haner "skrålede" til hinanden hen over sneen, mens de gjorde klar til kamp. Aleksander Myklebust beskar billedet, så det fremhævede fuglenes ejerfornemmelse over territoriet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også