Fotoreportage: Verdensarv i Norden

Den svenske fotograf og forfatter Peter Hanneberg tager os med på rundtur blandt nogle af Nordens smuk­ke verdens­arvssteder.

16. oktober 2012 af Peter Hanneberg

Hvad har Serengetis vidtstrakte sletter til fælles med forhistorisk klippekunst på Den Iberiske Halvø eller Frihedsgudinden i New York?

De er alle en del af verdensarven – optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, fordi de anses for at være af særlig kultur- eller naturværdi for menneskeheden. I år er det 40 år siden, at konventionen om beskyttelse af verdens kultur- og naturarv blev vedtaget. I dag er 962 steder optaget på listen, 4 af dem danske: Jellingemonumenterne, Roskilde Domkirke, Kronborg og Ilulissat Isfjord i Grønland.

På disse sider tager den svenske fotograf og forfatter Peter Hanneberg os med på rundtur blandt nogle af Nordens smukke verdensarvssteder. Under arbejdet med sin seneste bog Världsarv – människans mästerverk har han besøgt 100 af UNESCO’s verdensarvssteder i 45 lande med sit kamera.

Det gjorde særligt indtryk på ham at besøge de mystiske steder, hvor kulturer er gået under, som Påskeøen, inkabyen Machu Picchu og det sydlige Afrika med buskmændenes klippemalerier.

"Men man behøver bare at rejse i Norden for at finde en fantastisk kulturarv, som samernes Laponia eller vikingernes tidligere bosteder," siger han.

Fotografen

Peter Hanneberg begyndte at fotografere som teenager og er uddannet i biologi og journalistik ved Stock­holms Universitet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også