Higgs-partiklen eksisterer

Higgs-partiklen eller noget, der svarer til den, er blevet bekræftet med 99 % sikkerhed. Uden den ville der ifølge teorien ikke være galakser og heller intet liv.

4. juli 2012 af Ker Than, National Geographic News

"Jeg tror, vi har den. Er i enige?"

I en tale til en tætpakket foredragssal onsdag morgen i Genève bekræftede CERNs generaldirektør, Rolf Heuer, at to hold, der uafhængigt af hinanden arbejder på Large Hadron Collider (LHC), er mere end 99 % sikre på, at de har opdaget Higgs-partiklen eller i hvert fald en spritny partikel præcis på det sted, hvor de forventede, at Higgs ville være.

Higgs-partiklen forklarer livets eksistens

Den længe jagtede partikel kan måske fuldende fysikkens såkaldte Standardmodel ved at forklare, hvorfor genstande i vores univers har en masse, og derigennem hvorfor galakser, planeter og selv mennesker overhovedet har mulighed for at eksistere.

"Vi har gjort en opdagelse," sagde Rolf Heuer på seminaret. "Vi har observeret en ny partikel, der stemmer overens med Higgs-partiklen."

Til stede på mødet var fire teoretikere, der har været med til at udvikle Higgs-teorien i 1960'erne, heriblandt Peter Higgs selv, som kneb en tåre, da meddelelsen blev givet.

Selv om resultaterne er foreløbige, har de en signifikans på 5 sigma, hvilket betyder, at der kun er én milliontedel sandsynlighed for, at det Higgs-lignende signal, som holdene har observeret, er et statistisk lykketræf.

Måske er du interesseret i ...

Læs også