For 2,5 millioner år siden: De første redskaber

Bouri-Hata, EtiopienPå åbent land var vores Australopithecus-­forfædre snarere selv et bytte for løverne og hyænerne end en konkurrent til de samme byttedyr. Men det ændrede sig, da de første primitive stenredskaber dukkede op for 2,6 millioner år siden. Omkring 100.000 år senere brugte hominider på Bouri-halvøen redskaber til at vriste kød og marv ud af ådsler fra store pattedyr. Denne kosts høje energiindhold har været perfekt til at udvikle de større hjerner, som er karakteristiske for den senere Homo, men som kræver meget næring.

13. juli 2010

Bouri-Hata, Etiopien

På åbent land var vores Australopithecus-forfædre snarere selv et bytte for løverne og hyænerne end en konkurrent til de samme byttedyr. Men det ændrede sig, da de første primitive stenredskaber dukkede op for 2,6 millioner år siden.

Omkring 100.000 år senere brugte hominider på Bouri-halvøen redskaber til at vriste kød og marv ud af ådsler fra store pattedyr. Denne kosts høje energiindhold har været perfekt til at udvikle de større hjerner, som er karakteristiske for den senere Homo, men som kræver meget næring.

Ådselæderne ved Hata havde travlt med bare at få nok at spise og overleve endnu en dag. Men på evolutionens vej kan den udvidelse af kosten have fået enorme konsekvenser.

Måske er du interesseret i ...

Læs også