Livsfarlig færd på K2

Gerlinde Kaltenbrunner – den første kvinde, der har besteget de højeste tinder uden ilt – prøver kræfter med dødszonen på verdens næsthøjeste bjerg, K2.

19. april 2012 af Karen Gunn, Chefredaktør, National Geographic Nordic

I dag er det næsten hverdagskost, at folk drager ud for at bestige Mount Everest.

Med en fortid som vandreguide i de græske bjerge forstår jeg virkelig glæden ved den storslåede natur og de fysiske udfordringer. Personligt damper min begejstring dog af ved udsigten til forfrysninger og overhængende dødsfare.

Jeg bliver samtidig lige dele fascineret og forfærdet over, hvad der driver mennesker til at sætte livet på spil for at stå på et bestemt punkt på kloden – især når det punkt allerede er blevet betrådt af mange andre i forvejen, og mange flere er døde i forsøget. Og netop af den grund er det forunderligt dragende at læse om disse eventyrerers vanvittige vovemod. K2 – verdens næsthøjeste bjerg – anses for at være et af de sværeste bjerge at bestige.

På Mount Everest dør i gennemsnit en for hver 100 bjergbestigere, der når toppen. På K2 dør en for hver fjerde, der når toppen. Så selv om det nu er blevet allemandseje at bestige verdens højeste bjerge, skal man aldrig underkende, hvor farligt det er.

Vi har fulgt en ekspedition af garvede bjergbestigere til toppen af K2. Ekspeditionslederen er østrigske Gerlinde Kaltenbrunner, der gør sit fjerde forsøg på bjerget og har set adskillige makkere dø i forsøget.

Læs K2-artiklen

Klik på Download-knappen herunder. Når du klikker bliver du bedt om at registrere dig som bruger. Det tager et minut og er ganske gratis.

Sæt dig godt til rette, og bered dig på at blive lige dele fascineret og forfærdet ...

Verdens højeste tinder

Mount Everest: 8850 m

K2: 8611 m

Kanchenjunga: 8586 m

Lhotse: 8516 m

Makalu I: 8485 m

Måske er du interesseret i ...

Læs også