Kilimanjaro: Afrikas højeste bjerg

Kilimanjaro er ikke teknisk vanskelig at bestige men indeholder udfordringer, som risiko for højdesyge.

7. maj 2013 af Hans Henrik Fafner

At bestige Kilimanjaro i Østafrika byder slet ikke på de tekniske vanskeligheder som de høje tinder i Himalaya, og med klimaforandringerne er iskappen på toppen blevet væsentligt mindre, hvilket gør turen endnu lettere. Fortsætter tendensen, vil Kilimanjaro være isfrit om 20 år.

Men ikke desto mindre er turen ganske farlig. I både 1861 og året efter forsøgte den tyske officer Carl Claus von der Decken at nå toppen men måtte give op, og da den tyske geolog Hans Mayer udfordrede bjerget i 1887, var resultatet det samme.

Da Mayer gjorde forsøget igen i året efter, denne gang sammen med kartografen Oscar Baumann, gik der storpolitik i ekspeditionen. De løb ind i Abushiri-oprøret, som var de lokale befolkningers voldelige protester mod at dele af Tysk Østafrika samme år var blevet overgivet til sultanen af Zanzibar. Oprørerne tog begge mænd til fange, og løslod dem kun mod en større løsesum.

I 1889 lykkedes det Hans Mayer sammen med Yohanas Kinyala Lauwo og østrigeren Ludwig Purtscheller, at nå toppen med en ny ekspedition.

Den største fare ved Kilimanjaro er den tynde luft. Lungeødem ved højdesyge (HAPE) sætter sædvanligt ind ved 2.500 meter, og længere oppe kan man risikere at blive ramt af HACE, som er væskeansamlinger i hjernen. Derfor skal man afsætte omkring en uge til turen op og ned, hvilket giver godt plads til hviletid, hvor kroppen kan vænne sig til stigningen. I dag er det også forbudt at tage turen uden at ansætte en lokal guide og bærere til at transportere udstyret. Dette skaber arbejdspladser i det fattige Tanzania, men det er også en sikkerhedsforanstaltning.

Lokalt er der altså en befolkning, der lever af at bestige bjerget, og de er vant til de omskiftelige forhold. Den 26. december satte guiden Simon Mtuy hastighedsrekord på bjerget. Han klarede turen til toppen, 5.895 meter oppe, og ned igen i løb, og det hele tog ham 8 timer og 27 minutter.

Måske er du interesseret i ...

Læs også